Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014

Chez jeanne: Μουσακάς-musaka

Chez Jeanne:
Μουσακάς / Musaka

Υλικά:
6_7 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες - 6 μεγάλες πατάτες - 4 μεγάλα κολοκυθάκια(αν δεν θέλουμε βάζουμε 3 επιπλέον μελιτζάνες) - 3 πιπεριές (προαιρετικά) 

για τον κιμά
1.200γρ κιμά μοσχαρίσιο - 1 μεγάλο κρεμμύδι - 1 σκελίδα σκόρδο - 1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη - 500ml χυμός ντομάτας - 1/2 κουταλάκι πελτέ ντομάτας - 1 ματσάκι μαιντανό - Μερικά φυλλαράκια δυόσμο - 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά - 1/3 κουταλάκι μπαχάρι - 1/2 κουταλάκι κόλιανδρο τριμμένο  - αλάτι  - πιπέρι - λάδι 
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
1,4 λίτρα γάλα - 6 μεγάλες κουταλιές αλεύρι - 6 μεγάλες κουταλιές βούτυρο - 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο - 250γρ ρεγκάτο ή γραβιέρα  - 2 παξιμάδια τριμμένα - αλάτι - πιπέρι



 Εκτέλεση:


Κόβουμε τις μελιτζάνες,τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε ίσες φέτες κατά μήκος με πάχος 1 δαχτύλου περίπου και τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες και μια σειρά του ταψιού από μελιτζάνες και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν λίγο.Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.Βάζουμε σε ταψί λαδόκολλα και ψήνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά απλωμένα σε φούρνο στους 200 με αλάτι και λάδι μέχρι να μαλακώσουν.Στρώνουμε σε ταψί κάτω τις πατάτες μετά τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες του φούρνου και τις πιπεριές.Επάνω τις τηγανιτές μελιτζάνες.Φροντίζουμε να έχουν αλατιστεί ομοιόμορφα.
Τσιγαρίζουμε καλά τον κιμά σε λίγο ελαιόλαδο να πάρει χρώμα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.Προσθέτουμε την ντομάτα τον πελτέ και το χυμό,τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.Βράζουμε 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά,προσθέτουμε τα μυρωδικά και ρίχνουμε τον κιμά πάνω στα λαχανικά στο ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το αλεύρι,ανακατεύουμε με το σύρμα για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το γάλα( χλιαρό) λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει σε μέτρια φωτιά.Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο,αλάτι και πιπέρι.Τρίβουμε το τυρί,ρίχνουμε τη μισή ποσότητα μέσα στην κρέμα ρίχνουμε στο ταψί και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω και τα τριμμένα παξιμάδια.Ψήνουμε περίπου μισή ώρα στους 190 μέχρι να ροδίσει. Σε όλη την παρασκευή προσέχουμε το αλάτι να γίνεται σε όλα τα στάδια,αν το τυρί είναι αλμυρό βάλτε λίγο αλάτι στη μπεσαμέλ! Καλή επιτυχία! 


Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου