Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Νότια Ιταλία-chez jeanne: Ριζότο με μύδια και γαρίδες



chez jeanne:
Ριζότο με μύδια και γαρίδες
 Υλικά:
1 κρεμμύδι ξερό - 2 σκελίδες σκόρδο - 1 κολοκύθι - 2 ντομάτες - 1 πιπεριά πράσινη - 1 πιπεριά κόκκινη - 80γρ αρακά - 2 καρότα - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια - 200γρ μύδια καθαρισμένα - 10 γαρίδες μεσσαίες καθαρισμένες - 400 γρ ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι  - 800ml-1l ζωμό λαχανικών* - 1 πιπεριά καυτερή κόκκινη-τσίλι-πεπεροντσίνο - 6 στήμονες κρόκου κοζάνης - 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά - 1/2 κουταλάκι κόλιανδρο τριμμένο - 1/2 ματσάκι μαϊντανός - 50γρ βούτυρο - αλάτιφρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά.Σε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο με τα μύδια και τις γαρίδες για τρία λεπτά.Τα αφαιρούμε και σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι.Διαδοχικά προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.Τελευταίο ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι.Ξεπλένουμε το ρύζι και το σοτάρουμε ελαφρά και αυτό.Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τον ζωμό και με μια κουτάλα ρίχνουμε διαδοχικά μια μια κουταλιά και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.Μόλις απορροφά το νερό ρίχνουμε την επόμενη κουταλιά.Μόλις το ρύζι κρατάει ελαφρώς στο δόντι προσθέτουμε τα μύδια και τις γαρίδες.Τρία λεπτά περίπου πριν κλείσουμε τη φωτιά.Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να δοκιμάσουμε το ρύζι να έχει μαλακώσει και να έχει μια κρεμμώδη υφή.Μόλις είναι έτοιμο ρίχνουμε τον μαϊντανο και τέλος το βούτυρο και ανακατεύουμε. Όσοι αγαπάνε το τυρί με τα θαλασσινά μπορούν να προσθέσουν και παρμεζάνα.

* Προετοιμάζουμε τον σπιτικό ζωμό λαχανικών. Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 πράσο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1-2 καρότα, ρίχνουμε 2 1/2 λίτρα νερό, 1 κλωνάρι σέλινο, 10 κοτσάνια μαϊντανού, 1 φύλλο δάφνης, κόκκους πιπεριού και μερικά κλωνάρια θυμαριού. Τα σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, ξαφρίζουμε αν χρειαστεί, στραγγίζουμε τον ζωμό και τον χρησιμοποιούμε στη σούπα. Όσο περισσέψει το διατηρούμε στο ψυγείο για μια βδομάδα σε καλά κλεισμένο βάζο. Αν θέλετε να αποφύγετε τη διαδικασία χρησιμοποιήστε κύβο, αλλά ο σπιτικός ζωμός κάνει τη διαφορά.

buon appetito !

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου