Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Λίβανος-falafel and pita bread - ρεβυθοκεφτέδες με σπιτική πίτα

Λίβανος-falafel and pita bread - ρεβυθοκεφτέδες με σπιτική πίτα































Υλικά:


για τα φαλάφελ

2 ποτήρια ξερά ρεβύθια
1 ξερό κρεμμύδι 
1 σκελίδα σκόρδο (ή 2 ανάλογα τα γούστα)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 κούπα αλεύρι (στο ζύμωμα θα δείτε αν χρειαστεί παραπάνω)
1 αυγό*
1/2  κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο*
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο
1/2 πάπρικα
1/3 ματσάκι μαϊντανός
1/3 ματσάκι δυόσμος
1/3 ματσάκι άνηθο**
1 λεμόνι το χυμό του
κουταλιές σούπας ταχίνι προαιρετικά
2 κουταλιές σούπας λάδι  
λάδι για το τηγάνισμα (να σκεπάζονται η κεφτέδες)
λίγο αλεύρι και φρυγανιά για πανάρισμα - αλάτι  - πιπέρι

για την πίτα  

500γρ σκληρό αλεύρι 
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 30γρ φρέσκια
400γρ περίπου χλιάρό νερό, όσο πάρει
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
4 κουταλιές ελαιόλαδο  
 
Εκτέλεση

Ξεπλένουμε και μουλιάζουμε τα ρεβύθια για 24 ώρες σε νερό που τα σκεπάζει με ένα κουταλάκι αλάτι.
 Ζεσταίνουμε το νερό σε θερμοκρασία ώστε να μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας μέσα. Στη μισή ποσότητα του νερού διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 4 -5 κουταλιές αλεύρι και αφήνουμε το χυλό να φουσκώσει για 15 λεπτά. Μέσα στο χυλο ρίχνουμε όλο το αλεύρι, το αλάτι και το νερό σιγά σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να δούμε πόσο θα πάρει.Προς το τέλος βάζουμε το λάδι. Θέλουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
 Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο χέρι ή σε μηχάνημα τα σοτάρουμε και αχνίζουμε να γίνουν διάφανα, πολτοποιούμε και τα ρεβύθια, και έπειτα όλα τα υλικά εκτός από το αυγό και το αλεύρι. Προσοχή στο αλάτι γιατί αλατίστηκαν και στο μούλιασμα. Τα προσθέτουμε όλα σε ένα μπολ και το αυγό και ζυμώνουμε προσθέτοντας το αλεύρι σιγά σιγά να δούμε πόσο θα πάρει ώστε να πλάθεται η ζύμη σε σχήμα κεφτέ αλλά να μην είναι πάρα πολύ σφιχτή. Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε κεφτέδες και τους περνάμε από το μείγμα με το αλεύρι και τη φρυγανιά. Τηγανίζουμε αφού κάψει καλά το λάδι σε δυνατή φωτιά. Τα γυρίζουμε γρήγορα από όλες τις πλευρές.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μπαλάκια, τα ανοίγουμε με λίγο αλεύρι σε στρογγυλές πίτες και τις ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα αλλά να μην σκληρύνουν. Όσοι διαθέτουμε γκάζι ή φωτιά πιάνουμε τις πίτες με μια τσιμπίδα από τη μια άκρη, και αφού τις έχουμε ψήσει, τις περνάμε επάνω από τη φωτιά και θα τις δούμε να φουσκώνουν αυτόματα δημιουργώντας στο εσωτερικό τους ένα κενό αέρος όπου θα τις κόψουμε και θα τις γεμίσουμε με σαλάτες, σάλτσα γιαουρτιού με μυρωδικά και κεφτέδες. Αν δεν διαθέτουμε φωτιά της ψήνουμε στο τηγάνι τις διπλώνουμε ελαφρώς και τις γεμίζουμε.

*όσοι δεν τρώνε αυγό μπορούν να το αποφύγουν και να συμπληρώσουν λίγο αλεύρι για να πλάθονται οι κεφτέδες
*στα μυρωδικά μπορεί ο καθένας να προσθέσει και να αφαιρέσει ό,τι του  αρέσει
**στα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μπορεί ο καθένας να προσθέσει και να αφαιρέσει ό,τι του  αρέσει

*** για τη σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά:
200γρ γιαούρτι στραγγιστό - μια κουταλιά ελαιόλαδο - μερικές σταγόνες λάιμ - αλάτι πιπέρι - σκόρδο - 1 καρότο και 1/2 αγγούρι τριμμένα στον τρίφτη - 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο ή άνηθο

Εκτέλεση

Τρίβουμε το αγγούρι και το στραγγίζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα πολλά νερά του , να μη μας νερώσει τη σάλτσα. Μετά τρίβουμε το καρότο,κόβουμε το σκόρδο στη μέση ή το ψιλοκόβουμε αν μας αρέσει να το τρώμε, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο ή τον άνηθο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αφήνουμε γύρω στη μισή ώρα, τη σάλτσα μέσα στο ψυγείο να κρυώσει για να δέσουν τα υλικά. Αφαιρούμε το σκόρδο αν το έχουμε κόψει στη μέση και δεν θέλουμε να το φάμε και σερβίρουμε μέσα σε αράβικες πίτες με κοτοκεφτέδες ή φαλάφελ.



Λίβανος-falafel and pita bread - ρεβυθοκεφτέδες με σπιτική πίτα

شهية جيدة

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου