Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Nότια Ιταλία-Spaghetti alle vongole-Σπαγγέτι με αχιβάδες

Spaghetti alle vongole
Σπαγγέτι με αχιβάδες

All rights reserved to their respective owners

Υλικά:
400γρ σπαγγέτι ή vermicelli - 1κιλό αχιβάδες - 1 ποτηράκι κρασιού λευκό ξηρό κρασί καλής ποιότητας - 2 σκελίδες σκόρδο - 1 πεπεροντσίνο-τσίλι-κόκκινη πιπεριά καυτερή - 4-5 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο - 4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό - 5 ντοματίνια - αλάτι   - φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση:


Ξεπλένουμε τις αχιβάδες,τις τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ και τις σκεπάζουμε με νερό με μια χούφτα αλάτι.Αν έχουμε καλαμποκάλευρο ρίχνουμε μια κουταλιά μέσα στο νερό,βοηθάει στο να βγάλουν την άμμο τους.Αφήνουμε για μιάμιση ώρα τουλάχιστον πριν μαγειρέψουμε.Βράζουμε τα μακαρόνια σε καλά αλατισμένο νερό.Συγχρόνως ξεπλένουμε και καθαρίζουμε εξωτερικά τις αχιβάδες τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί η κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και κλείνουμε το καπάκι.Ανακατεύουμε απαλά να δούμε αν έχουν ανοίξει όλες οι αχιβάδες και τραβάμε στην άκρη.Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το σκόρδο,μόλις το σκόρδο πάρει χρώμα ρίχνουμε μερικά ντοματίνια κομμένα στη μέση τα σοτάρουμε ελαφρά και ρίχνουμε τις αχιβάδες με μια κουτάλα τρυπητή στο τηγάνι.Περνάμε το ζουμί από στραγγιστήρι που έχουμε βάλει ένα φίλτρο καφέ να μην περάσει άμμος που ίσως έχει το ζουμί από τις αχιβάδες και το περιχύνουμε πάνω από τις αχιβάδες.Σοτάρουμε όλα μαζί τα υλικά για 2-3 λεπτά..Αλατίζουμε και τρίβουμε πιπέρι.Στραγγίζουμε τα μακαρόνια περιχύνουμε με τις αχιβάδες και το ζουμί ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας και τον μαϊντανό.

Πρόταση κρασιού:

Για ένα πραγματικό ταξίδι στην  Nότια Ιταλία προτείνεται:
-Librandi,Critone Val di Neto Βianco IGT, ένα chardonnay  από την περιοχή της Calabria από μια αρχαία ελληνική ποικιλία λευκών σταφυλιών
-Marisa Cuomo, Furore Bianco Fiorduva, Costa d' Amalfi, ένα σπάνιο blend λευκών σταφυλιών από την περιοχή της Campania για πιο ακριβά γούστα
Μπορούμε να συνοδέψουμε με ελληνικά Chardonnay ή και το μοναδικό Ασύρτικο Σαντορίνης .

buon appetito !


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου