Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τάρτα με μανιτάρια, κοτόπουλο και μπέικον - Chicken, bacon and mushrooms tart - Chez Jeanne

Τάρτα με μανιτάρια, κοτόπουλο και μπέικον - Chicken, bacon and mushrooms tart - Chez Jeanne
Υλικά
για την ζύμη τάρτας
250γρ αλεύρι, 125γρ βούτυρο ή μαργαρίνη, 1 κρόκο αυγού, μια καλή πρέζα αλάτι, 60ml νερού

για την γέμιση
1 στήθος κοτόπουλο, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό*, 2 πράσα, 2 φέτες μπέικον, 3 μεγάλα μανιτάρια ή 6 μικρά, 1 φλιτζάνι λευκό κρασί καλής ποιότητας, 1 ασπράδι, 1 αυγό, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κλωνάρι σέλινο, 1 κουταλάκι θυμάρι, 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, 2 κουταλιές βούτυρο, 2 κουταλιές αλεύρι, 1 λίτρο γάλα, 100 γρ γραβιέρα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας το βούτυρο με το αλεύρι ώσπου να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα, σαν βρεγμένη άμμος. Ρίχνουμε το αλάτι, το αυγό και το νερό, πλάθουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη απαλή ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20' λεπτά.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών, μόλις πάρει βράση βάζουμε μέσα το κοτόπουλο και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Βράζουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε κυβάκια.

Σε μια ταρτιέρα ή ένα στρόγγυλο ταψάκι, αφού το λαδώσουμε και το βουτυρώσουμε αν δεν είναι αντικολλητικό, τοποθετούμε τη ζύμη που την έχουμε ανοίξει στο ανάλογο σχήμα με τον πλάστη. Τρυπάμε με ένα πιρουνάκι την βάση της τάρτας σε όλη την επιφάνεια εκτός από τα τοιχώματα που τα αφήνουμε να προεξέχουν κι έξω από την ταρτιέρα για να κρατήσει το σχήμα της κατά το ψήσιμο. Αλείφουμε με λίγο από το ασπράδι αυγού σε όλη την επιφάνεια και την ψήνουμε για δέκα λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c.

Σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι αντικολλητικό ρίχνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε τα πράσα, αφού τα κόψουμε σε ομοιόμορφες λεπτές φέτες μισοφέγγαρου, μέχρι να γυαλίσουν καλά. Προσέχουμε να μην καούν, γι'αυτό σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα μανιτάρια και το μπέικον , κομμένα σε κυβάκια, σοτάρουμε και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα για 3 λεπτά και ρίχνουμε το γάλα χλιαρό. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να μην κομπιάσει το μείγμα. Ρίχνουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και τα μπαχαρικά. Μόλις δέσει καλά, ρίχνουμε τα αυγά και τη γραβιέρα, μισή μέσα στο μείγμα και μισή από πάνω. Ψήνουμε στους 170c για μισή ώρα περίπου στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί και από κάτω. Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά για να σταθεροποιηθεί και να κόβεται εύκολα. Σερβίρεται ως ορεκτικό σε ένα τραπέζι ή ως πλήρες γεύμα μαζί με μπόλικη πράσινη σαλάτα και κρασί.

*Σπιτικός ζωμός λαχανικών

 Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 πράσο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1-2 καρότα, ρίχνουμε 2 1/2 λίτρα νερό, 1 κλωνάρι σέλινο, 10 κοτσάνια μαϊντανού, 1 φύλλο δάφνης, κόκκους πιπεριού και μερικά κλωνάρια θυμαριού. Τα σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, ξαφρίζουμε αν χρειαστεί, στραγγίζουμε τον ζωμό και τον χρησιμοποιούμε στη σούπα. Όσο περισσέψει το διατηρούμε στο ψυγείο για μια βδομάδα σε καλά κλεισμένο βάζο. Αν θέλετε να αποφύγετε τη διαδικασία χρησιμοποιήστε κύβο, αλλά ο σπιτικός ζωμός κάνει τη διαφορά.

Bon appetit!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου