Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Μελωμένο κοτόπουλο με ρύζι κρεόλ- Chicken with honey sauce and creole rice - Chez Jeanne

Μελωμένο κοτόπουλο με ρύζι κρεόλ- Chicken with honey sauce and creole rice - Chez Jeanne
Υλικά
4 άτομα
Για το κοτόπουλο
600γρ φιλέτα κοτόπουλο, 2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό, 3 κουταλιές μέλι, 1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι,πιπέρι

Για το ρύζι κρεόλ
200γρ ρύζι μακρύκοκκο (ιδανικά jasmine ή basmati), 400ml ζωμός κοτόπουλου, λαχανικών ή νερό*, 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 1 κουταλάκι πάπρικα, 1/2 κουταλάκι θυμάρι αποξηραμένο, 1/3 κουταλάκι ρίγανη ξερή, 1/2 κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο, 1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ βούτυρο

* (αν χρησιμοποιήσουμε ρύζι basmati ή jasmine χρειαζόμαστε 360ml υγρό)

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τα 25 γρ και ιδρώνουμε καλά το κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε μέτρια φωτιά. Μόλις γυαλίσουν καλά τα κρεμμύδια και γίνουν διάφανα προσθέτουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο και το ρύζι jasmine, αφού το έχουμε πλύνει καλά και στραγγίσει, και το γυαλίζουμε καλά στο βούτυρο και αυτό. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ζωμό και το αλάτι, και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Λίγο πριν απορροφήσει εντελώς το υγρό, ρίχνουμε τα ξερά μυρωδικά, το πιπέρι, και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το καπάκι και αφήνουμε για δέκα λεπτά να απορροφήσει τα υγρά.

Κόβουμε τα φιλέτα μας σε λεπτά και μικρά ομοιόμορφα φιλετάκια , σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι που έχει κάψει καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, και βάζουμε μέσα τα φιλετάκια. Προσοχή θέλουμε μεγάλο τηγάνι να χωρέσει όλα τα φιλετάκια μας χωρίς να παραμπουκώσει το τηγάνι γιατί θα βράσουν και δεν θα σοταριστούν όπως επιθυμούμε. Αν δεν χωράνε όλα σοτάρουμε σε δύο δόσεις. Αφού τα σοτάρουμε καλά και πάρουν ωραίο χρώμα και από τις δύο πλευρές , αλατοπιπερώνουμε σβήνουμε με το ξύδι, αφήνουμε να εξατμιστεί, και προσθέτουμε το μέλι που το έχουμε διαλύσει μέσα στο χυμό πορτοκάλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή κι αφήνουμε να δέσει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε και το ρύζι μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ή σερβίρουμε το ρύζι και το κοτόπουλο από πάνω.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου