Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Λεμονάτα κοπανάκια κατσαρόλας σερβιρισμένα με κίτρινο μπασμάτι - Slow cooker chicken with lemon juice served with basmati rice - Chez Jeanne

Υλικά
4 άτομα

για τα κοπανάκια κοτόπουλου
6-8 κοπανάκια,  1 κρεμμύδι ξερό, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλιά κόλιανδρο ξερό, 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά, 2  μεγάλα λεμόνια ή 3 μικρά, 1 κουταλιά θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι καγιέν ή μαύρο, 5 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

για το μπασμάτι
250 γρ ρύζι μπασμάτι, 460ml νερό ή ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, 200 γρ καλαμπόκι κονσέρβα ή κατεψυγμένο, 1 κουταλάκι κουρκουμά, 1 κουταλάκι τζίντζερ φρέσκο ή 1/2 κουταλάκι αποξηραμένο, 2 κουταλιές βούτυρο, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, αλάτι, πιπέρι λευκό ή μαύρο

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κοπανάκια με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο χοντροκομμένα και όλα τα  άλλα υλικά εκτός από το θυμάρι και το αλάτι. Αφήνουμε να μαριναριστούν όλο το βράδυ ιδανικά ή 1-2 ώρες στο ψυγείο.
Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, μόλις κάψει καλά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τα κοπανάκια. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά, τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά να χρωματιστούν. Λίγο πριν χρωματιστούν ρίχνουμε και τη μαρινάδα μέσα. Ανακατεύουμε προσεκτικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Μόλις γυαλίσουν τα κρεμμύδια σβήνουμε με το χυμό από τα λεμόνια και χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά, αν ο θερμοστάτης της κουζίνας έχει ανώτερη ένδειξη το 9 μαγειρεύουμε στο 4, αν φτάνει στο τρία μαγειρεύουμε στο 1.5 . Ανάλογα με το σκεύος, το μέγεθος του κοτόπουλου και  την κουζίνα θα χρειαστούν περίπου 1-1.30 ώρα. Θα είναι έτοιμα όταν ξεκολλάει το κρέας από το κόκκαλο. Δεν συμπληρώνουμε καθόλου υγρά.Αν έχει αρκετά υγρά η κατσαρόλα και το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί μαγειρεύουμε τα τελευταία λεπτά με ανοιχτό καπάκι να μειωθούν αλλά να μην εξατμιστούν εντελώς. Τελειώνουμε με θυμάρι, πιπέρι και ξύσμα 1 βιολογικού και ακέρωτου λεμονιού που έχουμε πλύνει καλά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη μία κουταλιά βούτυρο με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και γυαλίζουμε το μπασμάτι, αφού το έχουμε πλύνει και στραγγίξει καλά. Μόλις γυαλίσει το ρύζι, ρίχνουμε το καλαμπόκι, τα μπαχαρικά και γυαλίζουμε. Ρίχνουμε το ζωμό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αλατίζουμε. Μόλις τραβήξει τα υγρά του τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, την τελευταία κουταλιά βούτυρο, το πιπέρι ανακατεύουμε ελαφρώς και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το καπάκι για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε το ρύζι με 1 ή 2 κοπανάκια κοτόπουλου, μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο γιαούρτι και σαλάτα μπρόκολο.

Πρόταση ποτού
- Λευκό κρασί με οξύτητα,αρωματικό - Chardonnay Κανένας Τσάνταλης,

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου