Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και σουσάμι - Split peas cream with caramelized onion and roasted sesame seeds - Chez Jeanne |
500γρ φάβα, 4 κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κλωνάρι σέλινο, 1 καρότο, 1 φύλλο δάφνης, 1 καρότο, 1 λεμόνι, 1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό, 50γρ σουσάμι, 1 κουταλιά βαλσαμικό, αλάτι, πιπέρι λευκό, ελαιόλαδο, 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη φάβα και αποσύρουμε τυχόν βρωμιές. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, μόλις πάρει βράση αδειάζουμε το νερό, ξεπλένουμε και ξαναγεμίζουμε με νερό που να την σκεπάζει δύο δάχτυλα. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα συνέχεια για μισή ώρα. Ρίχνουμε μέσα τα 2 κρεμμύδια αφού τα ξεφλουδίσουμε αλλά χωρίς να τα κόψουμε, το ίδιο και τα σκόρδα. Βάζουμε το σέλινο ολόκληρο και το καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε τρία μέρη, την δάφνη και τον κόλιανδρο. Ξαφρίζουμε συνεχώς. Βράζουμε για μιάμιση με δύο ώρες μέχρι να μαλακώσει η φάβα και να αρχίσει να δένει. Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το σέλινο, το καρότο και τη δάφνη. Αλατίζουμε, βάζουμε λάδι και πιπέρι να πάρουν μια καλή βράση και τα περνάμε από το μπλέντερ χειρός ή από τον πολυκόφτη. Για βελούδινο αποτέλεσμα περνάμε και από ένα σινουά, ή στραγγιστήρι σήτα. Αν δεν έχει δέσει όσο θέλουμε βάζουμε στη φωτιά και μαγειρεύουμε λίγο ακόμα ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. Τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και σουσάμι - Split peas cream with caramelized onion and roasted sesame seeds - Chez Jeanne |
Στο τέλος καβουρντίζουμε το σουσάμι σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι ανακατεύοντας συνεχώς μην καεί και σερβίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια, σουσάμι και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Μπορεί να σερβιριστεί αρκετά δεμένη σαν ορεκτικό ή λίγο πιο αραιή ως σούπα.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου