The ultimate homemade roasted chicken - Το απόλυτο ψητό κοτόπουλο - Chez Jeanne |
1 κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο ολόκληρο *, 2 κρεμμύδια, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά , 1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό, 1/2 κουταλάκι κάρυ, 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο, 1 κουταλιά θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο, 1/2 κουταλιά δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο, 3κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι
Για το γλασάρισμα
2 κουταλιές κέτσαπ, 2 κουταλιές σάλτσα σόγιας, 1 κουταλιά ξύδι βαλσαμικό, 1 κουταλιά μέλι
Εκτέλεση
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το κοτόπουλο ολόκληρο,δημιουργούμε μια πάστα με το ελαιόλαδο τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά, το αλείφουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί όλη νύχτα ή 2-3 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200c. Σε ένα ταψί λαμαρίνα, τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί, κόβουμε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα τοποθετούμε στο ταψί, φτιάχνοντας μια βάση και βάζουμε από πάνω το κοτόπουλο. Το κοτόπουλο θέλουμε να είναι καλά τοποθετημένο και να είναι σαν ένα ενιαίο κομμάτι χωρίς κενά για να ψηθεί ομοιόμορφα. Μόλις πάρει χρώμα από το πάνω μέρος αλείφουμε με ένα πινέλο το μισό μείγμα του γλασαρίσματος, αφού το έχουμε ανακατέψει καλά, και αφήνουμε μερικά λεπτά να γλασάρει. Γυρνάμε το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά και μόλις πάρει λίγο χρώμα αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα και αφήνουμε να καραμελώσει. Σερβίρουμε με το αγαπημένο μας συνοδευτικό, ιδανικά τηγανητές πατάτες, και σαλάτες. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και σε σχάρα. Στην περίπτωση της σχάρας χρησιμοποιήστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μαρινάρισμα και όχι στο ψήσιμο.
Πρόταση ποτού
Λευκό κρασί
Sauvignon blanc
Κόκκινο κρασί
Sangiovese
Cabernet franc
Merlot
Tempranillo
ή παγωμένες μπύρες
The ultimate homemade roasted chicken - Το απόλυτο ψητό κοτόπουλο - Chez Jeanne |
https://www.youtube.com/watch?v=EPMnQRlMbW4
All rights belong to their respective owner
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου