Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Μεξικό - Enchilada rice casserole - Ρύζι με κοτόπουλο και λαχανικά γκρατινέ στο φούρνο - Chez Jeanne

 Υλικά για 8 άτομα

400γρ φιλέτα κοτόπουλου, 300γρ ρύζι καρολίνα ή par boiled, 600γρ νερό ή ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, 3 καρότα, 200γρ φασόλια μαύρα ή άσπρα βρασμένα, 200γρ καλαμπόκι, 100γρ αρακά, 2 κόκκινες πιπεριές, 1 πράσινη, 1 πορτοκαλί, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 ξερά κρεμμύδια, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 μεγάλη κουταλιά πελτέ, 500γρ ντομάτα κονκασέ,1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, 5 κουταλιές ελαιόλαδο, 1κουταλιά πάπρικα γλυκιά, 200γρ τσένταρ κίτρινο, αλάτι, πιπέρι



Προαιρετικά
1/2 κουταλάκι τσίλι σε σκόνη ή 2-3 ψιλοκομμένες τσίλι πιπεριές, 1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό, 1 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή




 






Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε ομοιόμορφα σχήματα. Κόβουμε το κοτόπουλο σε ομοιόμορφους κύβους. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ ρίχνουμε το μισό λάδι και  σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις  δύο πλευρές. Τα αφαιρούμε σε ένα σκεύος και τα κρατάμε για αργότερα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και ιδρώνουμε καλά τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν καλά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα καρότα και τα γυαλίζουμε.Έπειτα τον πελτέ. Μετά τον αρακά, το σκόρδο, το καλαμπόκι και αφού γυαλίσουν με το λάδι ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το ρύζι αφού το έχουμε πλύνει και στραγγίσει.





Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο και γυαλίζουμε καλά το ρύζι μέχρι να γίνει ελαφρώς διάφανο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, το νερό ή το ζωμό χλιαρό, το κοτόπουλο και τέλος τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.










 
Μαγειρεύουμε ώσπου να απορροφήσει τα μισά υγρά σε μέτρια φωτιά, αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι ή ένα πυρίμαχο σκεύος ελαφρώς λαδωμένο.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τσένταρ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για ένα τέταρτο περίπου. Μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά αλλά να είναι ζουμερό.



 







Αφήνουμε 10 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε.















Πρόταση ποτού

- Παγωμένες μπύρες Corona ή Sol
- Λευκό κρασί αρωματικό με οξύτητα
- Κοκτέιλ με Τεκίλα



 Buen Apetito!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου