Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Σπιτική μαρμελάδα φράουλα - Homemade strawberry jam - Chez Jeanne

Σπιτική μαρμελάδα φράουλα - Homemade strawberry jam - Chez Jeanne

Υλικά
1 κιλό φράουλες - 700γρ ζάχαρη - χυμός από 1 μικρό λεμόνι

Εκτέλεση
Αφήνουμε τις φράουλες να μουλιάσουν μέσα σε νερό για 5 λεπτά, αλλάζουμε 3-4 φορές το νερό και ξεπλένουμε καλά. Κόβουμε τα κοτσάνια κι αν έχουμε μεγάλες φράουλες τις κόβουμε στη μέση, τις μικρές τις βάζουμε ολόκληρες *. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αν αφρίσει πολύ η μαρμελάδα ξαφρίζουμε λίγο.
Αποστειρώνουμε γυάλινα βάζα. Αφού τα πλύνουμε καλά τα τοποθετούμε στο φούρνο στους 150c για 10 λεπτά, όπως και τα μεταλλικά καπάκια τους. Μπορούμε, επίσης, να τα βράσουμε μέσα σε κατσαρόλα για μερικά λεπτά. Τα στεγνώνουμε καλά.
Μαγειρεύουμε για 20' λεπτά τη μαρμελάδα και την αποθηκεύουμε στα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Γεμίζουμε μέχρι επάνω και αναποδογυρίζουμε τα βάζα όσο είναι ζεστά και τα αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για μεγαλύτερη διάρκεια, έως και ένα χρόνο πριν ανοιχτούν, διατηρούνται ακόμα και εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό πριν ανοιχτούν.
Χρησιμοποιούμε τη μαρμελάδα πάνω σε φρέσκο ψωμί με βούτυρο, σε κρέμες, παγωτά και γλυκά.

* Αν σας αρέσει πολτοποιημένη η μαρμελάδα περάστε την με μπλέντερ χειρός για να γίνει λεία, αποφεύγουμε να τις ψιλοκόψουμε γιατί θα βγάλουν πολλά υγρά και θα χρειαστεί να προσθέσουμε ζάχαρη (περίπου 200γρ) και να βράσουμε παραπάνω ώρα με αποτέλεσμα να σκουρύνει η μαρμελάδα.

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου