Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Γαλλική τάρτα με κολοκύθι - Doughfree french zucchini tart - Chez Jeanne

Γαλλική τάρτα με κολοκύθι - Doughfree french zucchini tart - Chez Jeanne

Υλικά
( για μια τάρτα 25 εκατοστά διάμετρο )

για τη γέμιση
4 κολοκυθάκια μικρά ή 3 μεγάλα
1/3 ματσάκι άνηθο
1/3 ματσάκι δυόσμο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
3 αυγά
2 πράσα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
250 - 300 γρ γραβιέρα ή παρμεζάνα
αλάτι- πιπέρι - ελαιόλαδο


για τη μπεσαμέλ
70γρ βούτυρο
70γρ αλεύρι
850ml γάλα
1 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο


 Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα ξερά και τα φρέσκα, τα πράσα και το σκόρδο. Τρίβουμε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια και ψιλοκόβουμε και τα μυρωδικά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια τα ξερά, τα πράσα και τα αφήνουμε να ιδρώσουν και να γυαλίσουν ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε τη διαδικασία. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Τέλος το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά μας. Θέλουμε να στεγνώσει καλά το μείγμα μας, να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά 3 λεπτά περίπου με το σύρμα, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου ή χλιαρό. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για μερικά λεπτά μέχρι να δέσει καλά και να είναι αρκετά πηχτή, πιο πηχτή από την κρέμα που χρησιμοποιούμε στο παστίτσιο. Μόλις δέσει ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε καλά μη μας κόψουν, μετά τη γέμιση και τη γραβιέρα. Αλατίζουμε και ρίχνουμε πιπέρι. Σε μια καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε. Αν δεν έχουμε ταρτιέρα βάζουμε ένα ταψάκι, γύρω στα 25 εκατοστά διάμετρο, με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175c για 50' λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά η τάρτα μας.
Σε αυτή την τάρτα μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές όπως να προσθέσουμε ψημένο μπέικον, μανιτάρια σοτέ ή να αντικαταστήσουμε ένα μέρος της γραβιέρας με φέτα. Σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο σε επίσημο γεύμα ή ως κυρίως σε καθημερινό γεύμα μαζί με πράσινη σαλάτα.

Πρόταση ποτού
Λευκό κρασί αρωματικό με οξύτητα
-Chardonnay
-Sauvignon blanc

Bon appetit!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου