Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Σπιτικό ψωμάκι και μπιφτέκι για burger - Homemade burger all the way - Chez Jeanne

Υλικά για 4 άτομα

για το μπιφτέκι

600γρ κιμά μοσχαρίσιο ιδανικά λάπα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

για το ψωμάκι

200γρ καλαμποκάλευρο
200γρ σκληρό αλεύρι
1 κυβάκι φρέσκια μαγιά
2 κουταλιές βούτυρο αγελάδος
2 κουταλάκι ελαιόλαδο
180γρ περίπου γάλα χλιαρό
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι


για το σερβίρισμα
ροδέλες κρεμμυδιού-ροδέλες ντομάτας- μαρούλι- κέτσαπ-μουστάρδα- μαγιονέζα- αγγουράκι τουρσί 

 Εκτέλεση

για το ψωμάκι
το γάλα να είναι χλιαρό, και στο μισό λιώνουμε τη φρέσκια μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και μερικές κουταλιές από το αλεύρι, ώστε να δημιουργηθεί ένα χυλός. Αφήνουμε το χυλό σκεπασμένο 20' περίπου να φουσκώσει. Κάνουμε ένα βουναλάκι με τα στερεά υλικά μας και ρίχνουμε μέσα το χυλό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο λιωμένο. Ζυμώνοντας βλέπουμε πόσο από το γάλα που μας έχει περισσέψει θα χρειαστεί. Θέλουμε μια σταθερή αλλά απαλή ζύμη. Ζυμώνουμε για 10'-15' περίπου με τα χέρια. Αν έχουμε κουζινομηχανή ή ζυμωτήριο προσθέτουμε όλα τα υλικά εκεί και ζυμώνουμε για 10'. Αφήνουμε να ξεκουραστεί ή ζύμη και να φουσκώσει για μιάμιση ώρα, σκεπασμένη με διαφάνεια και μια πετσέτα. Όταν είναι έτοιμη ζυμώνουμε τέσσερις ομοιόμορφες μπάλες, τοποθετούμε σε ταψί λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, βρέχουμε με τα δάχτυλά μας τις μπάλες ζύμης και ψήνουμε στους 170c για μισή ώρα περίπου, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από κάτω.

Σπιτικό ψωμάκι και μπιφτέκι για burger - Homemade burger all the way - Chez Jeanne
 για το μπιφτέκι
ζυμώνουμε καλά τον κιμά για μερικά λεπτά με το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο μέχρι να ασπρίσει ελαφρώς ο κιμάς και αφήνουμε για μερικά λεπτά στο ψυγείο. Στην περίπτωση που έχετε πολύ καλό κομμάτι κρέας, τύπου black angus, δεν το ζυμώνουμε ώρα, ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά. Αφήνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο να κάψει καλά λαδώνουμε ελαφρώς και τοποθετούμε τα μπιφτέκια. Όταν πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο πλευρές είναι έτοιμα. Αν τα θέλετε πολύ ψημένα συνεχίστε το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμα σε χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές. Πριν σερβίρουμε αφήνουμε μερικά λεπτά τα μπιφτέκια να ξεκουραστούν για να γίνουν ζουμερά.

 για τις γαρνιτούρες
Στο ίδιο τηγάνι που κάναμε τα μπιφτέκια τοποθετούμε τις ροδέλες κρεμμυδιού, μέχρι να καραμελώσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Μπορούμε να περάσουμε και τις ντομάτες από το τηγάνι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν. Αν χρησιμοποιήσουμε φέτες Cheddar τις περνάμε κι αυτές ελαφρώς από το τηγάνι πριν τις τοποθετήσουμε επάνω στα μπιφτέκια μας.
Ψιλοκόβουμε 4-5 αγγουράκια τουρσί, ρίχνουμε 2 κουταλιές μουστάρδα και 2 κουταλιές μαγιονέζα, προαιρετικά, λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Στήνουμε το burger με τα ψωμάκι, τις σάλτσες και τα λαχανικά. Σερβίρουμε, ιδανικά, με τηγανητές πατάτες.

Πρόταση ποτού

Παγωμένες μπύρες

Enjoy!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου