Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Chez Jeanne - Braised pork with gravy, mushrooms and mashed potatoes - Χοιρινό μπούτι σιγομαγειρεμένο, σερβιρισμένο με σάλτσα ψητού, μανιτάρια και πουρέ πατάτας

Chez Jeanne - Braised pork with gravy, mushrooms and mashed potatoes - Χοιρινό μπούτι σιγομαγειρεμένο, σερβιρισμένο με σάλτσα ψητού, μανιτάρια και πουρέ πατάτας 
Υλικά για 4 άτομα

για το μαρινάρισμα προαιρετικά

500ml γάλα
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένα
1 δαφνόφυλλο
2 κλωναράκια θυμάρι ή 1 κουταλιά αποξηραμένο

για το μαγείρεμα

1 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι
3 πράσα
4 καρότα
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
3 κλωνάρια σέλινο ή 1 κλωνάρι σέλερυ
2 δαφνόφυλλο
10 κόκκοι μπαχάρι
10 κόκκοι πιπεριού
3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο (ή 1 κουταλιά ξερό)
1 κλωνάρι δεντρολίβανο ( ή 1 κουταλάκι κοφτό ξερό)
250 ml κόκκινο ή λευκό κρασί
χλιαρό νερό
λίγο ελαιόλαδο

για τη σάλτσα ψητού

500γρ μανιτάρια λευκά
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές βούτυρο
2 αλεύρι
και το ζουμί από το ταψί

για τον πουρέ πατάτας 

600γρ πατάτες
150ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
50γρ βούτυρο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα του κρέατος και το τοποθετούμε μέσα. Σκεπάζουμε καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον ή ιδανικά 12 ώρες. Αφού μαριναριστεί ταμπονάρουμε το κρέας πάνω σε αρκετό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό γάλα και να μην καεί στο μαγείρεμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα αφού αφήσουμε να κάψει  καλά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε το κρέας μέσα να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Μόλις πάρει χρώμα το αφαιρούμε και στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε όλα τα λαχανικά αφού τα έχουμε χοντροκόψει πρώτα. Μόλις γυαλίσουν καλά τοποθετούμε τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το κρέας και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να βράσει μερικά λεπτά για να φύγει ο αλκοόλ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και ρίχνουμε όλα τα υλικά από την κατσαρόλα μέσα σε ένα ταψί ή μια γάστρα. Προσθέτουμε χλιαρό νερό, να σκεπάζεται το κρέας μέχρι τη μέση περίπου, καλύπτουμε με το καπάκι ή αν δεν έχουμε γάστρα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο κλείνουμε καλά το ταψί. Ψήνουμε στους 170c για μιάμιση ώρα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες αφού τις έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά. Δεν τις κόβουμε. Μόλις αρχίσουν να λιώνουν στραγγίζουμε τα περιττά υγρά ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ πατάτας ή με τη βοήθεια δύο πιρουνιών. Δεν περνάμε τις πατάτες από πολυμηχάνημα, μίξερ ή ραβδομπλέντερ γιατί θα έχουν δυσάρεστη υφή.
Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει καλά ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, μια σκελίδα σκόρδο κομμένη στα δύο και τα μανιτάρια αφού τα έχουμε καθαρίσει καλά και τα έχουμε ψιλοκόψει. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, αφαιρούμε το σκόρδο και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα. Περνάμε τα υγρά του ταψιού από το στραγγιστήρι και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα μας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι όσο χρειαστεί.
Σερβίρουμε τον πουρέ με το κρέας και τη σάλτσα.

Συνοδεύουμε με σαλάτα, πρόταση του JeanneDome είναι σαλάτα λάχανο με μυρωδικά και καβουρδισμένο σουσάμι.

 http://jeannedome.blogspot.gr/2015/10/chez-jeanne-marinated-cabbage-with.html

Πρόταση κρασιού

Το κρασί που θα χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα είναι και το κρασί που πρέπει να προτιμήσουμε να πιούμε και στη συνέχεια. Επιλέγουμε λοιπόν να μαγειρέψουμε με λευκό ή κόκκινο κρασί και συνεχίζουμε αντίστοιχα.

Κόκκινο κρασί

Merlot
Syrah
Zinfandel

ή λευκό κρασί
Riesling
Pinot Gris

Bon appetit!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου