Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Chez Jeanne - Κρεμώδης σούπα Parmentier με λαχανικά και κοτόπουλο - Parmentier soup with chicken

Chez Jeanne - Κρεμώδης σούπα Parmentier με λαχανικά και κοτόπουλο - Parmentier soup with chicken
Υλικά
για 4 άτομα

για την σούπα Parmentier

500γρ πατάτες
300γρ πράσα το άσπρο μέρος
50 γρ βούτυρο
50γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών  ή κότας
αλάτι-πιπέρι

προαιρετικά για το κοτόπουλο*
3 πλατάρια κοτόπουλου
2 λίτρα νερό
1 κρεμμύδι
2 καρότα
1 κλωνάρι σέλερυ ή 3 κλωνάρια σέλινου
1 σκελίδα σκόρδου
1 φύλλο δάφνης
10 κόκκους μπαχάρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει βυθίζουμε τα πλατάρια κοτόπουλου, βράζουμε για 3-4 λεπτά και πετάμε το νερό και ξεπλένουμε. Από τα πλατάρια αφαιρούμε τις πέτσες αν θέλουμε ένα ελαφρύ ζωμό. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα καρότα και το κρεμμύδι. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα γυαλίζουμε καλά. Συμπληρώνουμε τα πλατάρια με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το ζωμό και το κοτόπουλο να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα.. Ξαφρίζουμε με μια κουτάλα αν χρειαστεί και δεν ανακατεύουμε. Σουρώνουμε το ζωμό και ξεψαχνίζουμε τα πλατάρια και κόβουμε το κρέας σε κυβάκια.

Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τις πατάτες και τα πράσα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό βούτυρο, μια κουταλιά ελαιόλαδο και γυαλίζουμε καλά τα πράσα σε μέτρια φωτιά. Αφού μαλακώσουν καλά ρίχνουμε και τις πατάτες. Προσθέτουμε το ζωμό κότας που φτιάξαμε ή το ζωμό της αρεσκείας μας και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν τα υλικά μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα κάνουμε κρέμα με το ραβδομπλέντερ ή τα περνάμε από το πολυμηχάνημα, προσθέτουμε την κρέμα και το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε τη σούπα με τα κυβάκια κοτόπουλου, ιδανικά, ως πρώτο πιάτο αλλά και ως ένα ελαφρύ γεύμα.
Μπορούμε, επίσης, να κόψουμε κυβάκια καπνιστή παντσέτα ή μπέικον, να τα δώσουμε χρώμα σε τηγάνι και να σερβίρουμε με τη σούπα.


*Αν θέλουμε μια χορτοφαγική σούπα χρησιμοποιούμε ζωμό λαχανικών και αφαιρούμε το κοτόπουλο

Bon appetit!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου