Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

Chez Jeanne - Αφράτο κέικ με ψημένα μήλα και καρύδια - Reversed fluffy apple pie


Chez Jeanne - Αφράτο κέικ με ψημένα μήλα και καρύδια - Reversed fluffy apple pie
 Υλικά
για τα μήλα

5 μήλα
40 γρ βούτυρο
50 γρ ζάχαρη
2 κουταλάκια κανέλα

για το κέικ
 
4 αυγά
150 γρ βούτυρο
50γρ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 στικ βανίλιας ή 2 βανιλίνες ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
150γρ καρύδια χοντροτριμμένα
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250γρ ζάχαρη
150γρ γάλα
50γρ χυμό πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

 Κόβουμε τα μήλα σε λεπτέ φέτες και τα τοποθετούμε στη βάση μιας στρόγγυλης φόρμας, ιδανικά που ανοίγει, αφού την έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς και την έχουμε πασπαλίσει με καστανή ζάχαρη και κανέλα. Στήνουμε ομοιόμορφα τα μήλα σε δύο στρώσεις το ένα κολλητά στο άλλο κι γύρω γύρω στα τοιχώματα. Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη, κανέλα και μικρά κομματάκια βουτύρου. Τα ψήνουμε για 15' λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170c.

Chez Jeanne - Αφράτο κέικ με ψημένα μήλα και καρύδια - Reversed fluffy apple pie

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους καλά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης μέχρι να ασπρίσουν. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Το προσθέτουμε λίγο λίγο στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς να μην κόψουν, όπως και το λάδι. Ρίχνουμε το γάλα με το αλεύρι εναλλάξ. Συμπληρώνουμε  τέλος, και το χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε το baking, το αλάτι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά για μερικά λεπτά. Βάζουμε και τα καρύδια χοντροκομμένα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα με την υπόλοιπη ζάχαρη και την ενσωματώνουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα. Περιχύνουμε το μείγμα στη φόρμα με το μείγμα. Ψήνουμε στους 170c για περίπου 40' λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέικ μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι το οποίο πρέπει να βγει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει ανοίγουμε τη φόρμα και αναποδογυρίζουμε το κέικ. Σερβίρουμε ιδανικά με τσάι. 

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου