Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Λαχανόρυζο με χωριάτικο λουκάνικο και καπνιστή πάπρικα - Greek pilaf with gabbage, spicy saucage and smoked paprika - Chez Jeanne

 Υλικά για 4 άτομα
 
1 κιλό λάχανο
100γρ ρύζι
300γρ λουκάνικο
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
2 πράσα το λευκό μέρος
2 κλωνάρια σέλινο
2 κουταλιές πελτέ
150γρ κόκκινο κρασί (ιδανικά αυτό που θα συνοδέψει και το γεύμα σας)
1 λεμόνι, το χυμό του
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
1 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
1/2 κουταλάκι μπούκοβο προαιρετικά
1/2 κουταλάκι καγιέν προαιρετικά
250γρ νερό
ελαιόλαδο-αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το σέλινο, το κρεμμύδι και το λευκό μέρος από τα πράσα. Κόβουμε σε ροδέλες λουκάνικο. Ψιλοκόβουμε το λάχανο αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι και τα πολύ χοντρά κομμάτια του.
Σε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα δίνουμε λίγο χρώμα στο λουκάνικο και το αφαιρούμε. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Τα γυαλίζουμε καλά μέχρι να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντας αρκετά και κατεβάζοντας τη φωτιά σε μέτρια. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τον πελτέ να πάρει λίγο θερμοκρασία στο λάδι για να γλυκάνει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε 50ml νερό περίπου και προσθέτουμε μέσα το λάχανο. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα και ελέγχουμε τα υγρά μην στεγνώσουν και καεί το φαγητό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό. Μαγειρεύουμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσει τελείως και τότε προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την καπνιστή πάπρικα και το χυμό λεμονιού.
Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το λουκάνικο. Τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και την πάπρικα. Αφήνουμε ένα δεκάλεπτο εκτός φωτιάς καλυμμένο με μια πετσέτα και σερβίρουμε.
 Μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα ή και ένα πλήρες κυρίως σε ένα καθημερινό γεύμα. συνοδέψτε το με το κατάλληλο κρασί.

Λαχανόρυζο με χωριάτικο λουκάνικο και καπνιστή πάπρικα - Greek pilaf with gabbage, spicy saucage and smoked paprika - Chez Jeanne

Πρόταση ποτού

 Κόκκινο κρασί

Ξινόμαυρο
Ξινόμαυρο -  Merlot
Νάουσα

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου