Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Σολoμός και λαχανικά φούρνου με μπαχαρικά και αρωματικό λαδολέμονο - Salmon and roasted veggies with spices and aromatic lemon vinaigrette sauce - Chez Jeanne

Σολoμός και λαχανικά φούρνου με μπαχαρικά και αρωματικό λαδολέμονο - Salmon and roasted veggies with spices and aromatic lemon vinaigrette sauce - Chez Jeanne
Υλικά:
για 4 άτομα

4 φιλέτα σολομού
6 καρότα
1 κουνουπίδι
1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
1 κουταλάκι κουρκουμά
1/3 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι μαραθόσπορους σπασμένους
2 κουταλιές ξίδι ρυζιού, ή μηλόξιδο ή λευκό ξίδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια το λευκό μέρος
αλάτι - πιπέρι

για τη vinaigrette:

50γρ χυμό λεμονιού
150γρ ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια το πράσινο μέρος
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά όλα τα υλικά μας. Κόβουμε σε ροδέλες 2 εκατοστών περίπου τα καρότα και χωρίζουμε το κουνούπιδι σε φουντάκια. Κόβουμε σε πλάγιες ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και χωρίζουμε το λευκό από το πράσινο μέρος. Λαδώνουμε ελαφρώς το σολομό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τα καρότα , το κουνουπίδι και το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια με λίγο ελαιόλαδο, το ξίδι, τα μπαχαρικά μας και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λεμόνι και με το σύρμα χτυπάμε ρίχνοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Μόλις δέσει προσθέτουμε το μάραθο ψιλοκομμένο και το πράσινο μέρος από το κρεμμυδάκι, διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c για 15' περίπου. Αν δείτε ότι ο σολομός έχει ψηθεί και τα λαχανικά δεν έχουν χρωματιστεί αρκετά, αφαιρέστε το ψάρι και ψήστε το λαχανικά μόνα τους για όσο χρειαστεί. Αν και τα θέλουμε τραγανά. Μόλις είναι έτοιμο περιχύνουμε με τη vinaigrette τα λαχανικά και το ψάρι και αφήνουμε στον φούρνο αφού τον έχουμε κλείσει για 3-4 λεπτά.
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ιδανικά και με λευκό ή ροζέ κρασί.

Πρόταση ποτού
Ροζέ ξηρό
Λευκό ξηρό
Chardonnay
Ασύρτικο
Λευκό Cotes du Rhone
Λευκό Pinot noir

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου