Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινό ρολό με αστεροειδή γλυκάνισο, σάλτσα ψητού και πουρέ πατάτας γκρατινέ - Pork roll with star anise, gravy and gratinated potatoe mash - Chez Jeanne

Χοιρινό ρολό με αστεροειδή γλυκάνισο, σάλτσα ψητού και πουρέ πατάτας γκρατινέ - Pork roll with star anise, gravy and gratinated potatoe mash - Chez Jeanne

 Υλικά για 6 άτομα

1 ρολό χοιρινό, ιδανικά λαιμό
2 κρεμμύδια
2 πράσα
2 καρότα
3 σκελίδες
1 κλωνάρι σέλερι ή 3 κλωνάρια σέλινο
4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
10 κόκκους μπαχάρι
5 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισου
8 γαρύφαλλα
200γρ λευκό κρασί
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι- πιπέρι

για το γλασάρισμα
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά βαλσαμικό ξίδι
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας

για τη σάλτσα ψητού
τα λαχανικά του ψησίματος
200ml λευκό κρασί
50γρ βούτυρο
αλάτι-πιπέρι

για τον πουρέ πατάτας
10 πατάτες μεσαίου μεγέθους
100ml κρέμα γάλακτος
150ml γάλα
50γρ βούτυρο
150γρ Emmental ή γραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι- λευκό πιπέρι


Χοιρινό ρολό με αστεροειδή γλυκάνισο, σάλτσα ψητού και πουρέ πατάτας γκρατινέ - Pork roll with star anise, gravy and gratinated potatoe mash - Chez Jeanne
Εκτέλεση

Δένουμε με σπάγκο το χοιρινό για να μην χαλάσει το σχήμα του. Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε ελαιόλαδο και δίνουμε χρώμα στο ρολό από όλες τις πλευρές. Χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας. Σε ένα βαθύ τηγάνι ιδρώνουμε καλά τα κρεμμύδια , με τα πράσα και μετά γυαλίζουμε και τα καρότα. Τα προσθέτουμε στο χοιρινό και σβήνουμε κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί ελαφρώς το αλκοόλ και συμπληρώνουμε νερό να σκεπάζει το χοιρινό περίπου μέχρι τη μέση. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζουμε με λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο και καπάκι. Μπορεί να μαγειρευτεί στο μάτι αλλά και στο φούρνο. Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 3 ώρες. Γυρνάμε ανά διαστήματα το ρολό να μαγειρευτεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
 Μόλις μαλακώσει το κρέας και είναι έτοιμο, το βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το αλείφουμε με το μείγμα του γλασαρίσματος αφού το έχουμε ανακατέψει καλά. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c για περίπου 10- 15' και αλείφουμε ανά διαστήματα μέχρι να γλασάρει το κρέας. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Καθαρίζουμε τις πατάτες από τις φλούδες και τις βάζουμε ολόκληρες σε νερό. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Αλατίζουμε προς το τέλος. Μόλις είναι έτοιμες τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο, presse puree, ή με δύο πιρούνια, προσοχή όχι με μπλέντερ,μίξερ, ή μπλέντερ χειρός. Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τη μισή ποσότητα του τυριού. Την υπόλοιπη την πασπαλίζουμε, συμπληρώνουμε λίγα κομματάκια βουτύρου από πάνω και γκρατινάρουμε στους 200c μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.
Βγάζουμε τα μπαχάρια, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα γαρύφαλλα από το λαχανικά και τα πολτοποιούμε με το μπλέντερ χειρός. Το περνάμε από στραγγιστήρι , σινουά, για πιο λείο αποτέλεσμα και το βράζουμε με το κρασί μέχρι να δέσει η σάλτσα. Όταν δέσει συμπληρώνουμε κομματάκια βουτύρου για γεύση και υφή. Διορθώνουμε το αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί.
Σερβίρουμε το χοιρινό κομμένο σε φέτες με σάλτσα ψητού και τον πουρέ κομμένο σε τριγωνικό σχήμα.
 Συνοδεύουμε με πλούσιες πράσινες σαλάτες με διάφορα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς και πετυχαίνουμε το απόλυτο κυρίως πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα.

Πρόταση ποτού

Κόκκινο κρασί

Νεμέα
Νάουσα
Côtes du Rhône
Cabernet Sauvignon
Merlot
Syrah
Bourgogne
Bordeaux (Chateau)
Chianti riserva
Barolo
Barbaresco

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου