Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Παραδοσιακή Quiche Lorraine - Chez Jeanne

QUICHE LORRAINE
Υλικά για μια ταρτιέρα

για τη ζύμη της τάρτας brisée
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ βούτυρο
1 κρόκο αυγού
μια πρέζα ζάχαρη
αλάτι

για τη γέμιση
250γρ μπέικον, ιδανικά καπνιστή χοιρινή κοιλιά
500ml κρέμα γάλακτος
2 κρόκοι αυγών
3 αυγά
λίγο αλάτι και πιπέρι

Προαιρετικά
150γρ Emmental ή παρμεζάνα τριμμένη
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση 

Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ανακατεύουμε με το αλεύρι.Τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μας μέχρι να αναμειχθεί καλά το αλεύρι με το βούτυρο και να αποκτήσουμε ένα αμμώδες μείγμα. Ρίχνουμε το αλάτι , τη ζάχαρη ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον κρόκο αυγού. Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα που δεν σπάει. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο αλεύρι ανάλογα με τη σύστασή του. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε για 20' τουλάχιστον στο ψυγείο. Την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε με τον πλάστη στο σχήμα της ταρτιέρας μας. Την βάζουμε στην ταρτιέρα με τα τοιχώματα να προεξέχουν ελαφρώς. Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την βάση της ζύμης για να μη φουσκώσει, αν θέλουμε τοποθετούμε και μια λαδόκολλα με λίγα όσπρια ωμά επάνω για περισσότερο βάρος. Ψήνουμε για 10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C.
Κόβουμε σε λωρίδες το μπέικον ή τη χοιρινή κοιλιά, σοτάρουμε ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με τους κρόκους και προσθέτουμε την κρέμα. Ελάχιστο αλάτι, πιπέρι κατά προτίμηση και το τριμμένο μοσχοκάρυδο. Αν χρησιμοποιήσουμε τυρί βάζουμε τη μισή δόση μέσα στο μείγμα και την υπόλοιπη την κρατάμε για το γκρατινάρισμα. Συμπληρώνουμε και το μπέικον μέσα στο μείγμα και το περιχύνουμε στην τάρτα μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο. Ανεβάζουμε το φούρνο στους 200C, πασπαλίζουμε με το τριμμένο Emmental και ψήνουμε για περίπου 25'-30' μέχρι να ροδίσει.
Η αυθεντική συνταγή της Quiche Lorraine δεν περιλαμβάνει τυρί ούτε μοσχοκάρυδο, είναι προσθήκη της νεότερης γαλλικής κουζίνας. Επίσης, για αλλαντικό χρησιμοποιούσαν καπνιστή χοιρινή κοιλιά και όχι μπέικον. Η τάρτα, τέλος, ψηνόταν εξ' ολοκλήρου με τη γέμιση εξαρχής για 30' στους 200C.
Σερβίρουμε την Quiche ως ζεστό ορεκτικό που ανοίγει ένα επίσημο γεύμα ή ως ένα γρήγορο γεύμα αφού το συνοδεύσουμε με πράσινη σαλάτα.


Πρόταση ποτού
 Λόγω της προέλευσης της συνταγής προτείνουμε τον ιδανικό συνδυασμό με γαλλικά κρασιά τα οποία μπορούμε να τα προσαρμόσουμε με κάποια αντίστοιχα ελληνικά.

-Λευκό κρασί
Alsace Pinot Blanc
Alsace Pinot Gris
Alsace Riesling
Touraine
Bourgogne Hautes Côtes
Bordeaux

-Κόκκινο κρασί
Alsace Pinot Noir
Bourgogne Pinot Noir
Bourgueil
Beaujolais
Beaujolais Villages
Saumur

Bon appetit!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου