Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Κουτσομούρες σε αρωματική κρούστα με σαφράν, κουρκουμά και βραστά λαχανικά με λαδολέμονο δυόσμου - Red mullet with saffron, turmeric crust served with boiled veggies, aromatic sauce with olive oil,lemon and mint - Chez Jeanne


Κουτσομούρες σε αρωματική κρούστα με σαφράν, κουρκουμά και βραστά λαχανικά με λαδολέμονο δυόσμου - Red mullet with saffron, turmeric crust served with boiled veggies, aromatic sauce with olive oil,lemon and mint - Chez Jeanne
Υλικά
για 4 άτομα

16-20 κουτσομούρες
4 πατάτες
4 καρότα
1 μπρόκολο

για την κρούστα

1 κούπα αλεύρι
50-60ml περίπου σόδα (αναψυκτικό)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσινο μέρος
1/2 κουταλάκι κουρκουμά
6 στήμονες σαφράν
ξύσμα ενός λεμονιού
χυμό από 1/2 λεμόνι
1/3 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
αλάτι-πιπέρι

λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
λάδι για τηγάνισμα

για το λαδολέμονο 

50γρ χυμό λεμόνι
150γρ ελαιόλαδο
3 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
αλάτι - λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά τα ψάρια μας. Τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε στο ψυγείο σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν .Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και δημιουργούμε έναν παχύρρευστο χυλό με τη σόδα και το χυμό. Ρίχνουμε λίγο λίγο τη σόδα για να δούμε πόσο θα πάρει το αλεύρι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια, αλατίζουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά μας. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τις πατάτες ολόκληρες και συμπληρώνουμε νερό. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα τελευταία 10' λεπτά συμπληρώνουμε και τα καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες. Αλατίζουμε. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε λίγο νερό και ρίχνουμε τα μπρόκολα κομμένα σε μπουκετάκια. Βράζουμε για 3' λεπτά, αλατίζουμε και στραγγίζουμε.
Αλευρώνουμε τα ψάρια μας καλά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λάδι για τηγάνισμα τόσο ώστε να καλύπτονται τα ψάρια εντελώς. Μόλις κάψει καλά το λάδι  περνάμε τα ψάρια από το χυλό και τα τηγανίζουμε. Δεν παραγεμίζουμε το τηγάνι γιατί θέλουμε να τηγανιστούν καλά και όχι να βράσουν  τα ψάρια. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και γυρνάμε μόλις πάρουν χρώμα. Μόλις αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές τα αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό λεμόνι, λίγο αλάτι, πιπέρι και με το σύρμα, φουέ, χτυπάμε ρίχνοντας το λάδι σιγά σιγά. Μόλις αρχίζει να δένει ρίχνουμε τον δυόσμο και τελειώνουμε τη σάλτσα μας.

Σερβίρουμε τα λαχανικά με τα ψάρια και περιχύνουμε με το αρωματικό λαδολέμονο.

Πρόταση ποτού

-Τσίπουρο
-Ούζο
-Λευκό κρασί

 Μοσχοφίλερο
 Sauvignon blanc
 White Bordeaux
 Muscadet
 Grenache blanc

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου