Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Σούπα Saint Germain με αρακά - Saint Germain soup - Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

400γρ αρακά
2 πατάτες μεσαίου μεγέθους
2 καρότα
2 πράσα
2 κρεμμύδια
200ml κρασί λευκό
1 κλωνάρι σέλερι ή 3 κλωνάρια σέλινο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1/2 κουταλιά μπαχάρι
1/2 κουταλιά μοσχοκάρυδο
Μισό ματσάκι δυόσμο φρέσκο
1 λίτρο ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό
100ml κρέμα γάλακτος
50γρ βούτυρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι- πιπέρι


για το σερβίρισμα
γιαούρτι στραγγιστό  ή τραγανό μπέικον
σπιτικά κρουτόν με μυρωδικά
πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Πλένουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε πολύ καλά τα κρεμμύδια με τα πράσα, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις μαλακώσουν και γίνουν διάφανα προσθέτουμε τα καρότα και τον αρακά. Σοτάρουμε ελαφρώς και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλάτι, το πιπέρι, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά, ελέγχουμε τα υγρά μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε. Μόλις είναι έτοιμη, αλατοπιπερώνουμε ομογενοποιούμε με το μπλέντερ χειρός, μπίμερ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, διορθώνουμε τη σύσταση ώσπου να είναι παχύρρευστη. Για πιο λείο αποτέλεσμα περνάμε τη σούπα από στραγγιστήρι με σίτα, σινουά. Βάζουμε πάλι στη φωτιά και τελειώνουμε με κομμάτια κρύου βουτύρου μέχρι να δέσει και να νοστιμίσει η σούπα μας.
Σερβίρουμε με σπιτικά κρουτόν, γιαούρτι και πιπέρι καγιέν.
Για τα κρουτόν κόβουμε φέτες ή κυβάκια μπαγιάτικου ψωμιού  νοστιμίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη και ψιλοκομμένο σκόρδο και ψήνουμε σε τηγάνι αντικολλητικό ή στο φούρνο σε ταψί με λαδόκολλα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Για πιο έντονη γεύση ψήνουμε στο φούρνο φέτες μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό και σερβίρουμε αφαιρώντας το γιαούρτι.
Η σούπα ανοίγει ιδανικά ένα γεύμα ή σερβίρεται ως ένα ελαφρύ γεύμα.

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου