Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Χορτοφαγικό παστίτσιο με κουνουπίδι, καρύδια και κρέμα γιαουρτιού - Vegetarian 'pastitsio' with caulis, walnuts and greek yoghurt sauce - Chez Jeanne

 Υλικά για 5 άτομα 

για τη βάση
1 συσκευασία πέννες 500γρ
1 αυγό
50γρ γραβιέρα-μοτσαρέλα ή παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι

για τη σάλτσα
1 κουνουπίδι
250γρ καρύδια
500γρ σάλτσα ντομάτας
1 κλωνάρι σέλερι ή 3 κλωνάρια σέλινο
150ml λευκό κρασί
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 πράσο, το λευκό μέρος
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκελίδες σκόρδο
50ml νερό
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
2 κουταλιές θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
λίγη ρίγανη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
 αλάτι- πιπέρι

για την κρέμα γιαουρτιού
500γρ γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
200γρ τυρί τριμμένο, μοτσαρέλα, ρεγκάτο, γραβιέρα ή παρμεζάνα
1/3 κουταλιού μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
λίγο αλάτι- πιπέρι

Προαιρετικά 
γαλέτα και κομματάκια βουτύρου για το γκρατινάρισμα


Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το λευκό μέρος από το πράσο και τα ιδρώνουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν καλά, να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν. Περνάμε από το πολυκοφτικό μηχάνημα το κουνουπίδι και έπειτα τα καρύδια. Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια ρίχνουμε το κουνουπίδι,τα μπαχαρικά και τα γυαλίζουμε καλά στο λάδι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και τον πελτέ, το σκόρδο ψιλοκομμένο και αφήνουμε λίγα λεπτά να μαγειρευτούν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας εκτός από το θυμάρι, τη ρίγανη και τα καρύδια. Μαγειρεύουμε για 10'περίπου σε μέτρια φωτιά να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και την αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε αλάτι και της πέννες. Μαγειρεύουμε 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το αυγό και το ανακατεύουμε με το τριμμένο τυρί. Στραγγίζουμε τις πέννες αφήνουμε ελαφρώς να κρυώσουν και περιχύνουμε με το μείγμα του αυγού και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε σε ελαφρώς βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί της προτίμησης μας, αρκεί να βγαίνει ψηλό το παστίτσιο και περιχύνουμε τη σάλτσα από πάνω.
Για την κρέμα γιαουρτιού κρατάμε 50γρ του τυριού στην άκρη. Σε ένα μπολ χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας γιαουρτιού και περιχύνουμε πάνω από τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε από πάνω με το έξτρα τυρί, τη γαλέτα, τα κομμάτια βουτύρου προαιρετικά, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 20'-25' περίπου. Μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να πέσει η  θερμοκρασία του για να μπορούμε να το κόψουμε.

Χορτοφαγικό παστίτσιο με κουνουπίδι, καρύδια και κρέμα γιαουρτιού - Vegetarian 'pastitsio' with caulis, walnuts and greek yoghurt sauce - Chez Jeanne

Πρόταση ποτού

-Λευκό κρασί
Sauvignon Blanc

-Κόκκινο κρασί
Νεμέα
Νάουσα

-Ροζέ
Αμύνταιου


-Λόγω της ύπαρξης γιαουρτιού θα μπορούσαμε να προτείνουμε και την ελληνική Ρετσίνα

 Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου