Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Κεφτέδες σολομού με ούζο , πατάτες και σπιτική μαγιονέζα - Salmon fritters with ouzo, potatoes and homemade mayo


Υλικά για 4 άτομα

2 φιλέτα σολομού
1 πατάτα
150 γραμμάρια τρίμματα μπαγιάτικου ψωμιού
2 φρέσκα κρεμμύδια
1/2 σκελίδα σκόρδου
1/2 χυμό λεμονιού
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι θυμάρι ξερό ή 1 κλωνάρι φρέσκο

1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο
1 ασπράδι αυγού
αλάτι - πιπέρι

αλεύρι για το πανάρισμα
λάδι για το τηγάνισμα

για γαρνιτούρα
6 πατάτες
αλάτι-πιπέρι

για τη μαγιονέζα

1 κρόκο φρέσκου βιολογικού αυγού ή χωριάτικου
1 κουταλιά μουστάρδα Dijon
150γρ σπορέλαιο
50γρ ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι ξύδι
1/2 κουταλάκι χυμό λεμόνι
αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φιλέτα σολομού από το δέρμα και τα κόκαλα, τα πολτοποιούμε στο πολυμηχάνημα ή το ψιλοκόβουμε με καλό μαχαίρι. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και τα μυρωδικά. Τρίβουμε την πατάτα στον λεπτό τρίφτη και την στραγγίζουμε από τα υγρά της. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Αφήνουμε για 30' λεπτά στο ψυγείο.
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες. Τις αλατίζουμε προς το τέλος. Στραγγίζουμε και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τον κρόκο αυγού μέχρι να διαλυθεί καλά και συμπληρώνουμε τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε στο μείγμα τον λάδι, κορδόνι κορδόνια , να μην κόψει. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις δέσει ρίχνουμε το ξύδι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει η μαγιονέζα. Αν χρειαστεί παραπάνω λάδι συμπληρώνετε ανακατεύοντας καλά.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι για τηγάνισμα. Με δύο κουτάλια δίνουμε σχήμα στους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε καλά. Μόλις κάψει πολύ καλά το λάδι μας τους τηγανίζουμε. Αφήνουμε να ψηθούν καλά και τους γυρίζουμε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τους κεφτέδες με βραστές πατάτες, μαγιονέζα και λεμόνι.

Πρόταση ποτού

Παγωμένο ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο που έχουμε χρησιμοποιήσει στη συνταγή.

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου