Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Τάρτα λεμονιού με μαρέγκα - Lemon pie

Τάρτα λεμονιού με μαρέγκα - Lemon pie
 Υλικά

για την τάρτα

150γρ βούτυρο
250γρ αλεύρι
100γρ ζάχαρη άχνη
1 κρόκος αυγού
1 πρέζα αλάτι

για την κρέμα λεμονιού 

4 μεσαία λεμόνια το χυμό τους, 1 το ξύσμα βιολογικό ακέρωτο
150γρ - 200γρ ζάχαρη
3 αυγά
1 κουταλιά γεμάτη κορν φλάουρ
75γρ βούτυρο

για την μαρέγκα

4 ασπράδια αυγού
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή ένα λοβό βανίλιας ή μια βανιλίνη 
150γρ ζάχαρη

*Σημείωση 
Τα αυγά να είναι καλής ποιότητας, πολύ φρέσκα, χωριάτικα ή βιολογικά για να μην χαλάσουν τη γεύση του γλυκού

 Εκτέλεση

Για τη ζύμη τάρτας, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και το θρυμματίζουμε με τα δάχτυλα ανακατεύοντας το με το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε τη σύσταση βρεγμένης άμμου. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και ανακατεύουμε ζυμώνοντας. Προσθέτουμε το αλάτι και τον κρόκο, ζυμώνουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη. Πιέζουμε τη ζύμη δυνατά με το εσωτερικό του χεριού μας μέχρι να ενσωματωθεί καλά το βούτυρο. Μόλις είναι έτοιμη ομοιογενής και απαλή πλάθουμε σε μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη τροφίμων. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 20' με 30' λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος τη βγάζουμε από το ψυγείο και τη δουλεύουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να τη ζεστάνουμε με τα χέρια μας και να αρχίσει να ανοίγει. Την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά φύλλα και την ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος της ταρτιέρας μας, με τα τοιχώματα να περισσεύουν. Την φορμάρουμε με τη λαδόκολλα για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα αλλιώς τη γυρνάμε απευθείας στην τάρτα και διορθώνουμε το σχήμα της. Τοποθετούμε λαδόκολλα στο επάνω μέρος και βάζουμε βάρος ρύζι ή όσπρια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170c για 30' ανάλογα το φούρνο θέλουμε να ψηθεί αρκετά αλλά να μην πάρει πολύ χρώμα και σκληρύνει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι τρίβουμε το ξύσμα ενός λεμονιού, στίβουμε τα 4 λεμόνια και ρίχνουμε μέσα το χυμό. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τέλος το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά να μην σβολιάσει. Βάζουμε το χυμό να πάρει μια βράση και τον ρίχνουμε σιγά σιγά χτυπώντας γρήγορα με το σύρμα για να μην κόψουν τα αυγά. Μόλις ανακατευτούν καλά ρίχνουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και το βάζουμε πάλι στη φωτιά. Δοκιμάζουμε την οξύτητα της κρέμας και συμπληρώνουμε ζάχαρη αν χρειαστεί. Σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καεί η κρέμα. Μόλις πάρει βράση και αρχίζει να δένει η κρέμα την αφαιρούμε από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμα για να μην πιάσει πέτσα. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Μόλις κρυώσουν η τάρτα και η κρέμα, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και ρίχνουμε τη βανίλια και  βροχηδόν την ζάχαρη. Όταν το μείγμα αρχίσει να κάνει κορυφές και αποκτήσει γυαλιστερή όψη είναι έτοιμο. Αφρατεύουμε την κρέμα λεμονιού με το σύρμα και τη στρώνουμε επάνω στην τάρτα, από πάνω την μαρέγκα, με σπάτουλα ή κουτάλι, δημιουργούμε κορυφές στην επιφάνεια της μαρέγκας ή με κορνέ κόβουμε ροζέτες με τη μαρέγκα σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνουμε στο γκριλ σε προθερμασμένο φούρνο για 1'λεπτό περίπου,για να πάρει λίγο χρώμα. Αν έχουμε φλόγιστρο καίμε την κρέμα με το φλόγιστρο. Και στις δύο περιπτώσεις, προσέχουμε μην καεί και μυρίσει το γλυκό.
Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και το διατηρούμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου