Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Μαρόκο - Κους κους με πικάντικα ρεβύθια, ψητή κολοκύθα και πορτοκάλι - Moroccan spiced couscous with chickpeas, roasted butternut squash and orange - Chez Jeanne

 Υλικά για 4 άτομα

1 φλιτζάνι ρεβύθια ξερά
150γρ κολοκύθα
1 πορτοκάλι, βιολογικό ακέρωτο
1 φλιτζάνι αραβικό κους κους
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 κουταλιά κουρκουμά
1/3 κουταλιά κανέλα Κεϋλάνης
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
2τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
5 γαρύφαλλα
1/3 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1/2 λεμόνι, το χυμό του
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1/3 ματσάκι μαϊντανό ή κόλιανδρο 
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά και μουλιάζουμε τα ρεβύθια για 12 ώρες περίπου με ένα κοφτό κουταλάκι αλάτι. Ξεπλένουμε
καλά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται. Τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους την κολοκύθα την τοποθετούμε στο ταψί. Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα, την ξεσποριάζουμε και την κόβουμε σε λωρίδες. Κόβουμε σε φέτες το κρεμμύδι και το σκόρδο. Πλένουμε καλά το πορτοκάλι, με τον αποφλοιωτή ή peeler κόβουμε λωρίδες από την φλούδα του πορτοκαλιού αποφεύγοντας το λευκό μέρος και κόβουμε σε φιλετάκια το εσωτερικό του αφαιρώντας το λευκό μέρος. Ανακατεύουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο με τα μπαχαρικά, τις φλύδες πορτοκαλιού,αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί. Ψήνουμε στους 180c μέχρι να ροδίσουν . Βράζουμε 1 φλιτζάνι νερό και αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το κους κους, αλάτι, και το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο. Μόλις απορροφήσει το νερό ρίχνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο, το χυμό από μισό λεμόνι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφρατεύουμε με ένα πιρούνι. Αφαιρούμε τις φλύδες πορτοκαλιού, τα γαρύφαλλα και το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας, προσθέτουμε τα φιλετάκια πορτοκαλιού και φυλλαράκια από μαϊντανό ή κόλιανδρο φρέσκο. Σερβίρουμε με γιαούρτι και πιπέρι καγιέν.

Chahia Tayba!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου