Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Τηγανιά κοτόπουλου με λεμονάτη σάλτσα, μανιτάρια, πράσινες πιπεριές και ατζέμ πιλάφ - One pan chicken, mushrooms, green peppers with lemon sauce and atzem pilaf - Chez Jeanne

Τηγανιά κοτόπουλου με λεμονάτη σάλτσα, μανιτάρια, πράσινες πιπεριές  και ατζέμ πιλάφ - One pan chicken, mushrooms, green peppers with lemon sauce and atzem pilaf - Chez Jeanne

 Υλικά για 4-5 άτομα

 για το κοτόπουλο

1 κοτόπουλο ή 2 φιλέτα από στήθος ή μπούτια κοτόπουλου
2 πράσινες πιπεριές
1 κρεμμύδι
4 λευκά μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 κουταλάκι μπαχάρι
1/3 κουταλάκι κύμινο
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
1 κουταλιά θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουταλάκι ξερό
1 κουταλιά ρίγανη ψιλοκομμένη φρέσκια ή 1/3 κουταλάκι ξερή
200ml λευκό κρασί
2 κουταλιές μουστάρδα
1 λεμόνι, το χυμό του
 1/2 κουταλάκι αλεύρι
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι


για το ατζέμ πιλάφ

1 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι κριθαράκι
4 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών ή νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κουρκουμά
1 φύλλο δάφνης
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι - πιπέρι





Εκτέλεση

Κόβουμε σε κύβους ίδιου μεγέθους το κοτόπουλο. Αν έχουμε ολόκληρο κοτόπουλο το ξεκοκαλίζουμε και το κόβουμε σε κύβους. Κόβουμε σε φέτες τις πιπεριές, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι. Σε ένα τηγάνι τα σοτάρουμε καλά σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσουν καλά τα αφαιρούμε από το τηγάνι. Συμπληρώνουμε στο ίδιο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε το κοτόπουλο και το δίνουμε καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Προς το τέλος του ροδίσματος ρίχνουμε τα λαχανικά μας μέσα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με κρασί. Διαλύουμε την μουστάρδα πολύ καλά μέσα στο χυμό λεμονιού. Διαλύουμε, επίσης, το αλεύρι σε τρεις κουταλιές νερού και το ενσωματώνουμε στη μουστάρδα με το λεμόνι. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα μουστάρδας και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά και πιπέρι. Σκεπάζουμε με καπάκι, αφήνουμε να δέσει η σάλτα και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κριθαράκι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα. Προσοχή γιατί καίγεται γρήγορα. Προσθέτουμε το ρύζι, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, τα μυρωδικά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αλατίζουμε και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να απορροφήσει το νερό. Μόλις είναι έτοιμο τραβάμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για μερικά λεπτά, για πιο σπυρωτό αποτέλεσμα.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ατζέμ πιλάφ και προαιρετικά το δροσίζουμε με γιαούρτι στραγγιστό και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πρόταση ποτού

Λευκό κρασί περασμένο από βαρέλι

Ασύρτικο
Chablis
Ελληνικά Chardonnay
Bourgogne

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου