1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ( ή 3/4 ελαιόλαδο και δυο κουταλιές βούτυρο)
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι λεπτό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
2 1/2 με 3 φλυτζάνια ζάχαρη
1 ξύλο κανέλα
7 μοσχοκάρφια
1/3 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
2 μήλα τριμμένα
1 σφηνάκι Μεταξά
4 κουταλιές σταφίδες Κορίνθου
1 πορτοκάλι το χυμό και το ξύσμα του, βιολογικό, ακέρωτο
50γρ αμύγδαλα λευκά
Εκτέλεση
Βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν στο σφηνάκι με το Μεταξά. Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα μήλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να φύγουν τα πολλά υγρά τους. Μόλις εξατμιστούν τα πολλά υγρά κι αρχίζουν να κολλάνε στον πάτο ρίχνουμε το σφηνάκι με το μεταξά, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Φλαμπάρουμε ή απλά αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ 1-2 λεπτά. Κρατάμε το μείγμα στην άκρη.
Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο ή και το βούτυρο, τα μπαχαρικά μαζί με το σιμιγδάλι και μόλις κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρντιστεί το σιμιγδάλι στο βαθμό που επιθυμούμε. Προσέχουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μην καεί το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό από το πορτοκάλι και το μείγμα με το μήλο. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το μείγμα. Το αφαιρούμε από τη φωτιά όταν αρχίσει να ξεκολλάει καλά από τον πάτο της κατσαρόλας αλλά να έχει λίγη υγρασία.Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και τα μοσχοκάρφια. Φορμάρουμε σε μια φόρμα του κέικ ή σε ταψί ή σε μπολ.
Σε ένα τηγάνι καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.Ξεφορμάρουμε και στολίζουμε το χαλβά με κανέλα και αμύγδαλα.
Μια επιπλέον πρόταση, είναι να το σερβίρουμε ζεστό με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.
Καλή απόλαυση!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου