Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Αγκινάρες αλά πολίτα με κρεμώδη σάλτσα λεμονιού - Artichokes greek stew 'city-style' with lemon sauce and dill - Chez Jeanne

Υλικά για 4 άτομα

8 αγκινάρες
400γρ αρακά
4 καρότα
2 πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
1 πράσο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
1 φύλλο δάφνης
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο
1 λεμόνι
1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές ελαιόλαδο
νερό ή ζωμό λαχανικών
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το πράσο, το λευκό μέρος από το κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες ή φέτες ίσου μεγέθους και τις πατάτες σε κύβους. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, όπως στο βίντεο που παραθέτουμε, και τις διατηρούμε σε νερό με λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Κόβουμε σε ροδέλες το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμύδι, και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και γυαλίζουμε καλά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το πράσο. Μόλις γυαλίσουν, γίνουν διάφανα και μαλακώσουν ρίχνουμε μέσα τον κόλιανδρο, τα καρότα και τον αρακά. Γυαλίζουμε ελαφρώς και ρίχνουμε τη δάφνη και νερό ή ζωμό λαχανικών να τα σκεπάζει κατά 1 δάχτυλο. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 20'* λεπτά. Βάζουμε τις αγκινάρες και τις πατάτες στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10'* ακόμα λεπτά. Μόλις μαλακώσουν αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τον άνηθο και το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αλεύρι με το χυμό του λεμονιού μέχρι να γίνει ένας χυλός χωρίς σβόλους. Συμπληρώνουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού, ενσωματώνουμε καλά, και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μόλις δέσει η σάλτσα, ρίχνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Δείτε το βίντεο από τους ειδικούς του αμερικανικού κολεγίου μαγειρικής για το πως καθαρίζουμε τις φρέσκες αγκινάρες και πως τις συντηρούμε για να μη μαυρίσουν :

https://www.youtube.com/watch?v=YNCH2nnkiMk
All rights belong to their respective owners

*Όσον αφορά τους χρόνους μαγειρέματος είναι κατά προσέγγιση γι'αυτό τους προσαρμόζουμε ανάλογα με τα υλικά μας. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες αρακά που αργούν να βράσουν και άλλες βράζουν γρήγορα, όπως επίσης το μέγεθος της αγκινάρας παίζει ρόλο. Υπολογίζουμε λοιπόν τους χρόνους ανάλογα με το πότε θα μαλακώσουν τα υλικά μας.

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου