Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ριγκατόνι με μελιτζάνες, φέτα, βασιλικό, καπνιστή πάπρικα και ρόκα - Rigatoni with aubergines,basil, feta cheese, smoked parpika and rucola - Chez Jeanne

Υλικά για 4 άτομα

400γρ rigatoni
400γρ σάλτσα ντομάτας (κονκασέ)
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
50γρ λευκό κρασί, προαιρετικά
4 μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
10 φύλλα φρέσκο βασιλικό πλατύφυλλο
1/2 κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το σερβίρισμα

200γρ φέτα ή ρικότα ή κατίκι Δομοκού
250γρ ρόκα
1 κουταλιά ξύδι βαλσαμικό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια. Τις σοτάρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι , αφού κάψει καλά το ελαιόλαδο*. Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ιδρώνουμε καλά μέχρι να γυαλίσει. Μόλις γυαλίσει σβήνουμε με κρασί, προαιρετικά, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, 15'-20' λεπτά σε μέτρια φωτιά, αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος.
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει, αλατίζουμε καλά και ρίχνουμε τα ριγκατόνι. Μαγειρεύουμε ένα λεπτό λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο της συσκευασίας. Στραγγίζουμε καλά και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το βασιλικό χοντροκομμένο και την καπνιστή πάπρικα.
Πλένουμε καλά τη ρόκα, κόβουμε τα κοτσάνια και στεγνώνουμε καλά, Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με σύρμα το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις δέσει η βινεγκρέτ προσθέτουμε μέσα τη ρόκα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τα ριγκατόνι με τρίμματα φέτας ή ρικότα ή κατίκι και τα φύλλα ρόκας από πάνω.

* Αν δεν θέλουμε να σοτάρουμε τις μελιτζάνες, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, τις βάζουμε κομμένες σε κυβάκια, σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τις λαδώνουμε τις αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε στους 200c μέχρι να πάρουν χρώμα. Ξεκινάμε γυαλίζοντας το κρεμμύδι και ακολουθώντας τη διαδικασία της σάλτσας όπως περιγράφουμε παραπάνω και προσθέτουμε τις ψητές μελιτζάνες 5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος της σάλτσας.

Πρόταση ποτού

Κόκκινο κρασί

Chianti
Beaujolais
Κρητικός

Ροζέ κρασί

Αγιωργίτικο
Ξινόμαυρο

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου