Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Σαρδέλες παντρεμένες ψητές με χούμους από φακές, ελιές, κρεμμύδι και μαϊντανό - Roasted married sardines with lentil hummus, olives, onion and parsley - Chez Jeanne

Σαρδέλες παντρεμένες ψητές με χούμους από φακές, ελιές, κρεμμύδι και μαϊντανό - Roasted married sardines with lentil hummus, olives, onion and parsley - Chez Jeanne

 Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό σαρδέλες
200γρ φακές
3 κουταλιές ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
2 λεμόνια
2 κρεμμύδια
1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
1 φύλλο δάφνης
10 ελιές
1/2 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι- πιπέρι- ελαιόλαδο


Εκτέλεση


Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν πετραδάκια, πλένουμε καλά , βάζουμε σε κρύο νερό, αφήνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά και αλλάζουμε το νερό και ξεπλένουμε. Βάζουμε σε καθαρό νερό και αφού πάρουν βράσει μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τελείως με ένα κρεμμύδι καθαρισμένο αλλά ολόκληρο, 1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό και 1 φύλλο δάφνης. Μόλις μαλακώσουν εντελώς οι φακές και λιώνουν, τις στραγγίζουμε αλλά κρατάμε λίγο από το νερό τους, αφαιρούμε το κρεμμύδι, τη δάφνη και τις περνάμε από πολυκοπτικό μηχάνημα ή από ραβδομπλέντερ να πολτοποιηθούν τελείως. Θέλουμε να είναι ελαφρώς αραιές για να τις περάσουμε από στραγγιστήρι με σήτα, σινουά, πιέζοντας με ένα κουτάλι ή κουτάλι για να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα χωρίς φλούδες. Βάζουμε στο μάτι ζεσταίνουμε ελαφρώς, προσθέτουμε το ταχίνι, το χυμό από 1 λεμόνι, το κύμινο και το σκόρδο πολτοποιημένο. Όσοι έχουν δυσανεξία στο σκόρδο μπορούν να το κόψουν στη μέση και να το αφήσουν μισή ώρα στο ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουν για το χούμους, έτσι θα δώσει γεύση και άρωμα αλλά χωρίς να έχουμε τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του. Δίνουμε την κρεμώδη σύσταση στο χούμους με το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Καθαρίζουμε τις από τα λέπια, τραβάμε το κεφάλι προς τα κάτω αφαιρώντας τα εντόσθια από την κοιλιά και ξεπλένουμε καλά να φύγουν τα αίματα και οι ακαθαρσίες. Με ένα μαχαιράκι ανοίγουμε την κοιλιά μέχρι την ουρά και με το χέρι μας αφαιρούμε το κόκαλο χωρίς να ανοίξουμε το ψάρι εντελώς, τις ανοίγουμε και έχουμε όλο το ψάρι φιλεταρισμένο. Συνεχίζουμε με όλα τα ψάρια, τα αλατοπιπερώνουμε καλά και τα βάζουμε ανά δύο το ένα πάνω στο άλλο να εφάπτονται στο εσωτερικό τους με το δέρμα προς τα έξω. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες λεπτές, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, καθαρίζουμε τις ελιές από το κουκούτσι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Λαδώνουμε με ελαιόλαδο τις σαρδέλες και τις ψήνουμε σε σχάρα με κάρβουνο ιδανικά, ένα με δύο λεπτά από κάθε πλευρά, αφαιρούμε ρίχνουμε λεμόνι και ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, τις ελιές και το μαϊντανό. Αν δεν έχουμε κάρβουνο ή ηλεκτρική σχάρα τα ψήνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ή στη σχάρα φούρνου έχοντας και μια λαμαρίνα με αλουμινόχαρτο από κάτω για να συγκρατεί τα υγρά του ψησίματος στο γκριλ ή στους 220 c στον αέρα  μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Μπορούμε, επίσης, να τα ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε σχαροτήγανο.
Σερβίρουμε με το χούμους και με φρέσκες σαλάτες εποχής.

Πρόταση ποτού

Λευκό κρασί
   Ρετσίνα
  Ασύρτικο
  Chardonnay

Τσίπουρο
Ούζο

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου