Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ρύζι με ψητό λάχανο, αστεροειδή γλυκάνισο και σησαμέλαιο - Jasmine rice with roasted cabbage, star anise and sesame oil - Chez Jeanne

Υλικά
 για 4 άτομα

300γρ ρύζι jasmine ή basmati
540ml ζωμό λαχανικών, κότας ή νερό
1/2 λάχανο
1 πράσο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κουρκουμά
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
3τεμ. αστεροειδής γλυκάνισος
5 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι ασιατικό σησαμέλαιο
1 λεμόνι, το χυμό του
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

Χοντροκόβουμε το λάχανο, το απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε καλά το λάχανο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε να πάρει αρκετό χρώμα γιατί του δίνει υπέροχη γεύση. Μόλις είναι έτοιμο το αφαιρούμε από το φούρνο και περιχύνουμε το χυμό από ένα λεμόνι.
Κόβουμε σε λεπτά στικς τα πράσα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα γυαλίζουμε καλά σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά να μην καούν. Προσθέτουμε το ρύζι, το σκόρδο κομμένο σε λεπτές ροδέλες και τα μπαχαρικά και τα γυαλίζουμε καλά. Ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, το φύλλο δάφνης και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σκεπασμένο, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.
Όταν έχει απορροφήσει τα υγρά αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο, τους κόκκους μπαχάρι,και τη δάφνη, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά , ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε μέσα το λάχανο, το σησαμέλαιο και ανακατεύουμε καλά  .
Το ρύζι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ωραίο συνοδευτικό σε ψάρια, θαλασσινά, κοτόπουλο και χοιρινό μαγειρεμένα με ασιατικό τρόπο. Μπορεί όμως να αποτελέσει και από μόνο του ένα γεύμα μαζί με μια σαλάτα.

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου