Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Κέικ μπανάνα σοκολάτα με κουρκουμά και κρέμα καραμέλας βουτύρου - Choco-banana cake with turmeric and butterscotch sauce - Chez Jeanne

Κέικ μπανάνα σοκολάτα με κουρκουμά και κρέμα καραμέλας βουτύρου - Choco-banana cake with turmeric and butterscotch sauce - Chez Jeanne
Υλικά:

200γρ ηλιέλαιο ή 1 βούτυρο αγελάδος 250γρ
1 αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ( ή 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ)
4 αυγά
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
250γρ χυμό πορτοκάλι
3 μπανάνες
1 σφηνάκι λικέρ μπανάνας προαιρετικά
100γρ κακάο σε σκόνη άγλυκο
350γρ ζάχαρη
3 κουταλιές κουρκουμά σε σκόνη
1 λοβό βανίλιας ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες σε σκόνη

για την κρέμα καραμέλας βουτύρου

150γρ καστανή ζάχαρη
40γρ βούτυρο αγελαδινό
200γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Έχουμε τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε καλά τα αυγά να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στα αυγά λίγη λίγη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τη βανίλια. Έπειτα προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το χυμό, το λάδι ή το βούτυρο λιωμένο, ιδανικά clarifié *, και το αλεύρι με το μπέικιν τα οποία τα έχουμε κοσκινίσει μαζί. Χωρίζουμε το μείγμα στα 2 και στο ένα μείγμα προσθέτουμε το λικέρ μπανάνας, τις μπανάνες πολτοποιημένες και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε καλά. Στο δεύτερο μείγμα προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά. Σε μια φόρμα λαδωμένη ή βουτυρωμένη και αλευρωμένη ρίχνουμε το μείγμα με το κακάο και από πάνω το μείγμα με τις μπανάνες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170c στις αντιστάσεις για μία ώρα και περίπου, δοκιμάζουμε αν έχει γίνει το κέικ βυθίζοντας ένα μαχαιράκι μέχρι το κέντρο του κέικ να δουμε αν έχει ψηθεί και τότε το μαχαίρι μας θα βγει καθαρό, αν όχι ψήνουμε λίγο ακόμα.
Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του και το ξεφορμάρουμε.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την καστανή ζάχαρη με δύο τρεις κουταλιές νερό, αφήνουμε να καραμελώσει ελαφρώς, ρίχνουμε το βούτυρο, το αλάτι και αφού λιώσει ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος λίγη λίγη. Όλη η διαδικασία γίνεται σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε ασταμάτητα με το σύρμα. Στη φάση που η ζάχαρη κολλάει συνεχίζουμε να ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει καλά.
Βούτυρο clarifié

Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, να λιώνει αλλά να μην κοχλάζει. Μόλις λιώσει το αφαιρούμε από τη φωτιά αφήνουμε 2-3 λεπτά και περιχύνουμε σε ένα μπολ σιγά σιγά αφήνοντας τις πρωτεΐνες του γάλακτος στον πάτο. 'Ετσι παίρνουμε ένα καθαρό λίπος χωρίς πρωτεΐνες το οποίο είναι πιο ανθεκτικό στις θερμοκρασίες και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα σε πολλές συνταγές. 

Καλή μας όρεξη!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου