Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Κριθαρότο με μανιτάρια πoρτομπέλο, μαραθόσπορο και καπνιστό τυρί - Portobello mushrooms risoni with fennel seeds and smoked cheese - Chez Jeanne

Κριθαρότο με μανιτάρια πoρτομπέλο, μαραθόσπορο και καπνιστό τυρί - Portobello mushrooms risoni with fennel seeds and smoked cheese - Chez Jeanne

Υλικά για 4 άτομα

για το κριθαράκι 

500γρ κριθαράκι
500γρ πορτομπέλο μανιτάρια μικρά
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
6-7 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
2 κλωνάρια σέλερι ή σέλινο
50ml μπράντι προαιρετικά
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
250γρ καπνιστό τυρί

για το ζωμό λαχανικών με μαραθόσπορο

2 1/2  λίτρα νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
2 πράσα
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι
5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
1 κουταλιά κόλιανδρο σε κόκκους
1 κουταλιά μαραθόσπορο σε κόκκους
10 κλωνάρια μαϊντανού
6-7 κόκκους μπαχάρι
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση

Χοντροκόβουμε όλα τα υλικά για το ζωμό και τα γυαλίζουμε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Αν αφρίσει αφαιρούμε τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα. Μόλις είναι έτοιμος στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια σε πολύ μικρές και λεπτές φέτες. Γυαλίζουμε πολύ καλά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο σε δύο κουταλιές βουτύρου και δύο ελαιόλαδου. Αφού γυαλίσει και μαλακώσει ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο σε δυνατή πλέον φωτιά. Μόλις μαγειρευτούν και ροδίσουν, ρίχνουμε το σέλερι πολύ ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Σβήνουμε με το μπράντι προαιρετικά. Μόλις εξατμιστεί το μπράντι ρίχνουμε δύο κουτάλες από το ζωμό που έχουμε φτιάξει και τον κρατάμε ζεστό. Ανακατεύουμε διαρκώς και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά το κριθαράκι. Μόλις πιει το ζωμό συμπληρώνουμε ακόμα 2 κουταλιές από το ζωμό και αλατίζουμε. Συνεχίζουμε τη διαδικασία προσθέτοντας ζωμό και ανακατεύοντας μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει αλλά να κρατάει ελαφρώς και να έχει γίνει κρεμώδης η σάλτσα του. Σε αυτή τη φάση ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το θυμάρι, μια κουταλιά ζωμό και το τυρί τριμμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε, κλείνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε άμεσα.

Πρόταση ποτού

Κόκκινο κρασί

Pinot noir
Cabernet Sauvignon
Cabernet Franc
Syrah / Shiraz


Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου