Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Σούπα μπρόκολο με σάλτσα από γιαούρτι, λεμόνι και κουρκουμά - Broccoli soup with yoghurt, lemon and turmeric - Chez Jeanne

Σούπα μπρόκολο με σάλτσα γιαούρτι, λεμόνι και κουρκουμά - Broccoli soup with yoghurt, lemon and turmeric - Chez Jeanne

Υλικά για 4 άτομα
Broccoli soup with yoghurt, lemon and turmeric

800γρ μπρόκολο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών*
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι- πιπέρι

για τη σάλτσα γιαουρτιού

100γρ στραγγιστό γιαούρτι
1 1/2 λεμόνι το χυμό του**
1/2 κουταλάκι κουρκουμά
λίγο αλάτι και πιπέρι

 **αν τα λεμόνια σας είναι βιολογικά χρησιμοποιήστε και το ξύσμα από το λεμόνι στη σάλτσα
 
Εκτέλεση

*για το ζωμό λαχανικών

1 πράσο - 2 καρότα - 1 σκελίδα σκόρδο - 1 κλωνάρι σέλινο - 10 κοτσάνια μαϊντανού - 2 1/2 λίτρα νερό - 1 φύλλο δάφνης - 2-3 σπόρους κόλιανδρου - 2-3 σπόρους μπαχάρι - 3-4 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά για το ζωμό. Τα σοτάρουμε λίγα λίγα σε μια κατσαρόλα μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το νερό κρύο, αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά να μην κοχλάζει και μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά. Αν αφρίσει ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, δεν ανακατεύουμε και όταν είναι έτοιμος τον στραγγίζουμε με ένα στραγγιστήρι με σίτα

για τη σούπα 

Λιώνουμε το βούτυρο με μια κουταλιά ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και τα μπρόκολα αφού τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Σοτάρουμε το μπρόκολο και αφού έχει αρχίσει να μαλακώνει ελαφρώς πασπαλίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν αρχίζει να πιάνει στον πάτο της κατσαρόλας ρίχνουμε το ζωμό. Αφήνουμε να βράσει και να λιώσει καλά το μπρόκολο. Κοιτάμε τα υγρά της σούπας μας να σκεπάζουν καλά το μπρόκολο. Μόλις είναι έτοιμα αλατοπιπερώνουμε και περνάμε με το ραβδομπλέντερ ή στο πολυκοπτικό μηχάνημα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Αν είναι πολύ πηχτό αραιώνουμε με λίγο νερό και δίνουμε μια βράση.

για τη σάλτσα γιαουρτιού

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το χυμό από ένα λεμόνι τον κουρκουμά και το γιαούρτι ανακατεύουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.

Σερβίρουμε τη σούπα με πινελιές από τη σάλτσα γιαουρτιού ή την αναμειγνύουμε προσεκτικά αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία της σούπας, όπως το αυγολέμονο.

Η πιο ελαφριά εκδοχή της σούπας

Δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο και αλεύρι αλλά σοτάρουμε το μπρόκολο σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο ή ακόμα αποφεύγουμε το σοτάρισμα, βράζουμε το μπρόκολο με υγρά που ίσα ίσα το σκεπάζουν και προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τέλος. Για πιο ωραία υφή μπορούμε να προσθέσουμε και μια πατάτα στο βράσιμο ψιλοκομμένη αντί για το αλεύρι με το βούτυρο.

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου