Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Σνίτσελ φούρνου με τομάτες confites, καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστό Tabasco συνοδεία πουρέ πατάτας - Oven-baked schnitzel with confites tomatoes, caramelized onions and smoked Tabasco sauce served with mashed potatoes - Chez Jeanne

 
 Υλικά για 4 άτομα

για το κρέας
4 κομμάτια χοιρινό για σνίτσελ χτυπημένα
200γρ καλαμποκάλευρο
300γρ φρυγανιά τριμμένη
2 αυγά
2 κουταλιές γάλα
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

για τη σάλτσα με καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστό Tabasco

Τα κομμάτια από τις 3 τομάτες που κάναμε κονφίτ ή μια τομάτα
3-4 κρεμμύδια
1 1/2 κουταλιά Tabasco καπνιστό chipotle
2 κουταλιές σάλτσα τομάτας
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι- πιπέρι

για τον πουρέ πατάτας

6 μεγάλες πατάτες
2 κουταλιές βούτυρο
50ml κρέμα γάλακτος
50ml γάλα
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
αλάτι - πιπέρι ιδανικά λευκό




για τις τομάτες confites

3 μεγάλες ώριμες τομάτες ή 10 τοματίνια
1 κουταλάκι αποξηραμένο βασιλικό
1 κουταλάκι θυμάρι αποξηραμένο
1/2 κουταλάκι ρίγανη
 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση


για τις τομάτες κονφίτ


Πλένουμε καλά τις τομάτες και τις κόβουμε κατά μήκος χωρίς να κόψουμε την καρδιά και τους σπόρους, κρατάμε μόνο την εξωτερική σάρκα. Αν δεν θέλουμε τη φλούδα τις βυθίζουμε για 2 λεπτά περίπου σε νερό που βράζει, τις κρυώνουμε αμέσως, τις ξεφλουδίζουμε κι έπειτα τις κόβουμε με τον ίδιο τρόπο. Αν χρησιμοποιήσουμε  τοματίνια τα κόβουμε απλώς στη μέση. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά και τις ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 150c για 2μιση ώρες. Μόλις είναι έτοιμες τις διατηρούμε σε ένα βάζο με ελαιόλαδο.
Το καλοκαίρι που είναι η εποχή τους μπορούμε να κάνουμε μεγάλες ποσότητες και να τις διατηρήσουμε σε βάζα που έχουμε αποστειρώσει είτε βράζοντας τα είτε βάζοντας τα στο φούρνο για ένα 15λεπτο περίπου. Αφού στεγνώσουν καλά τα βάζα, γεμίζουμε με τις τομάτες, καλύπτουμε με ελαιόλαδο και κλείνουμε αεροστεγώς. Έτσι διατηρούνται πολύ καιρό, εώς και ένα χρόνο, και έχουμε νόστιμες τομάτες όλο το χρόνο είτε για σαλάτες είτε για άλλες παρασκευές.

για τον πουρέ

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες εξωτερικά. Καλό θα είναι να έχουμε ένα σφουγγαράκι μόνο για τα λαχανικά και να τις τρίψουμε για να καθαρίσουν σωστά. Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με νερό να τις καλύπτει καλά και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν καλά τις ξεφλουδίζουμε, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και τις πολτοποιούμε είτε με presse - purée είτε με τη βοήθεια δύο πιρουνιών. Αν έχουν κρυώσει ζεσταίνουμε όλο το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και πολτοποιούμε. Σερβίρουμε άμεσα.

για τη σάλτσα

Κόβουμε τα κρεμμύδια εμινσέ, σε λεπτές φέτες, και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, αλατίζουμε ελαφρώς και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να γίνουν διάφανα και να αποκτήσουν το χρώμα περίπου της καραμέλας αλλά να μην καούν. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε τα κομμάτια από τις τομάτες που περίσσεψαν, ψιλοκομμένα και χωρίς τα σπόρια. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί και προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το tabasco και σιγομαγειρεύουμε 10 λεπτά.

για τα σνίτσελ

 
Αλατοπιπερώνουμε τα σνίτσελ. Βάζουμε σε τρία μπολ το αλεύρι, τα αυγά χτυπημένα με το γάλα και τη φρυγανιά. Περνάμε τα σνίτσελ πρώτα από το καλαμποκάλευρο, μετά από τα αυγά και τέλος από τη φρυγανιά. Τοποθετούμε σε ανοιχτό ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200c σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου ανάλογα το πάχος των σνίτσελ. Θέλουμε να γίνουν τραγανά εξωτερικά αλλά να μην παραψηθούν.

Στήνουμε το πιάτο με το σνίτσελ, τη σάλτσα και τις τομάτες κονφίτ και δίπλα τον πουρέ πατάτας.

Τα σνίτσελ ταιριάζουν ιδανικά με παγωμένες μπύρες αλλά θα μπορούσαμε να συνοδέψουμε με κρασιά λευκά ή κόκκινα περασμένα από βαρέλι.

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου