Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Κόκκινες φακές σούπα με ανατολίτικα μπαχαρικά και σπιτικό κρουτόν - Red lentils soup with asian spices and homemade crouton - Chez Jeanne

Υλικά για 4 άτομα

500γρ φακές κόκκινες
3 καρότα
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
10 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη ξερή
1 κουτάλι κόλιανδρο σε κόκκους
1 κουταλάκι κύμινο σε κόκκους
1 κουταλάκι σουμάκ
1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
100γρ σάλτσα ντομάτας
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κοφτό κουρκουμά
1 κουταλιά λευκό ξύδι
το χυμό ενός λεμονιού
νερό-αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. το σκόρδο και τα καρότα, με μαχαίρι ή στον πολυκόφτη. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και τα γυαλίζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σοτάρουμε ελαφρώς και τα μπαχαρικά στην ίδια κατσαρόλα αφού τα έχουμε θρυμματίσει σε γουδί ή σε πολυκοπτικό μηχάνημα. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τις φακές για 2-3 λεπτά, τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Καλύπτουμε ένα δάχτυλο περίπου με νερό και αφήνουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το πιπέρι καγιέν και βράζουμε για δέκα λεπτά. Τέλος, πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.
Κόβουμε μεγάλους κύβους από μπαγιάτικο ψωμί, το λαδώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι και με μπαχαρικά όπως πιπέρι καγιέν, πάπρικα κλπ και ψήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί στο φούρνο στους 200c μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρουμε τη σούπα με κρουτόν και με λίγο ελαιόλαδο.

Καλή όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου