Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Σπανακόπιτα - Spinach pie with feta cheese - Chez Jeanne

Σπανακόπιτα - Spinach pie - Chez Jeanne

 Υλικά

για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι σκληρό (ή 700γρ σκληρό και 300γρ πολυτελείας)
200ml ελαιόλαδο
360-400ml νερό χλιαρό
1 κουταλιά κοφτή αλάτι
2 κουταλιές ξύδι

για το άνοιγμα
έξτρα αλεύρι
 
για το ψήσιμο 
50γρ βούτυρο
200ml ελαιόλαδο
1 αυγό χτυπημένο με μια κουταλιά γάλα
150ml σόδα (αναψυκτικό)

για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι φρέσκο (αμαγείρευτο)
3 πράσα
1 κρεμμύδι
1 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
300γρ φέτα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές αλεύρι
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι



Εκτέλεση 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τα 2/3 του νερού το αλάτι και το ξύδι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το λάδι και όσο χρειαστεί από το υπόλοιπο νερό. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το αλεύρι. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και απαλή ζύμη. Αν έχουμε κουζινομηχανή προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και το νερό στο τέλος ανάλογα πόσο θα χρειαστεί. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μια ώρα σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου.

Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας όλα. Και ρίχνουμε το σπανάκι μέσα σε νερό που βράζει. Βράζουμε για μερικά λεπτά το σπανάκι μέχρι να μαλακώσουν τα κοτσάνια του. Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και τα μυρωδικά μας. Σε μια κατσαρόλα ιδρώνουμε καλά τα πράσα, το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν καλά. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το σπανάκι με τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε μερικά λεπτά να φύγουν τα περιττά υγρά και ρίχνουμε τη φέτα τριμμένη. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.


Αφού ξεκουραστεί η ζύμη μας την κόβουμε σε ίσα μπαλάκια και ανοίγουμε τα φύλλα ρίχνοντας στον πάγκο μας αλεύρι και αλευρώνοντας πολύ καλά τα φύλλα κάθε φορά. Για να γίνει λεπτό το φύλλο χρησιμοποιήστε λεπτό πλάστη και αρκετό αλεύρι στο άνοιγμα. Λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και αλείφουμε πολύ καλά το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο με τρόπο ώστε να προεξέχει από όλες τις πλευρές. Αλείφουμε καλά κάθε φύλλο με το λάδι προτού τοποθετήσουμε το επόμενο φύλλο.

Στρώνουμε περίπου έξι φύλλα κάτω βάζουμε τη μισή γέμιση, ένα ακόμα φύλλο και μετά την υπόλοιπη γέμιση και άλλα πέντε φύλλα από πάνω. Λαδώνοντας καλά κάθε φορά.


 Στο τέλος γυρνάμε τα φύλλα που προεξέχουν δημιουργώντας τον κόθρο και τον λαδώνουμε καλά. Κόβουμε την πίτα σε μερίδες χωρίς να κόψουμε το κάτω κάτω φύλλο.



Τέλος, χτυπάμε το αυγό με μια κουταλιά γάλα αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια και περιχύνουμε με τη σόδα αμέσως πριν ψήσουμε. Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 160c σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 ώρες ανάλογα με το φούρνο. Είναι μια μεγάλη και με πολλές στρώσεις πίτα που θέλει χρόνο να ψηθεί καλά μέχρι μέσα και να ροδίσει καλά.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου