Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

O πιο πετυχημένος γάμος δύο γεύσεων Tabasco σε μια λαχταριστή πίτα! Σουτζουκάκι κοτόπουλο με χωριάτικο λουκάνικο,Tabasco και σπιτική μαγιονέζα Tabasco chipotle παντρεμένα σε χειροποίητη αραβική πίτα

'Chicken and spicy sausage kebab with Tabasco, homemade mayo with Tabasco Chipotle in arabic homemade pita'

Υλικά για 4 μερίδες

για τα σουτζουκάκια κοτόπουλο με χωριάτικο λουκάνικο και Tabasco

2 φιλέτα από στήθος ή μπούτι κοτόπουλου
2 λουκάνικα χωριάτικα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι μαϊντανό
1/2 κουταλάκι ξερή ρίγανη
1 αυγό
150γρ φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι το χυμό του
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλιά Tabasco
Λίγο αλεύρι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο για το τηγάνι


για τη σπιτική μαγιονέζα με Tabasco Chipotle

1 κρόκο αυγού χωριάτικου ή βιολογικού
150ml σπορέλαιο
50ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά μέλι
1/2 λεμόνι το χυμό του
1/2 κουταλάκι ξύδι
1 κουταλιά κέτσαπ
1 κουταλιά Τabasco Chipotle
αλάτι-πιπέρι

για την αραβική πίτα

200γρ αλεύρι σκληρό ιδανικά
1/2 φακελάκι ξερή μαγιά
120γρ νερό χλιαρό περίπου
1/3 κουταλάκι αλάτι

για συνοδευτικά προαιρετικά

σαλάτες λάχανο ή μαρούλι, ντομάτες, κρεμμύδι, πατάτες κλπ

Εκτέλεση

Σε ένα πολυκοπτικό μηχάνημα, multi, βάζουμε μέσα τα φιλέτα κοτόπουλου και τα πολτοποιούμε καλά. Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τομή κατά μήκος στα λουκάνικα και τους αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα, έντερο. Προσθέτουμε το λουκάνικο και τα υπόλοιπα υλικά μέσα στο multi και τα πολτοποιούμε όλα μαζί.  Αν το μείγμα μας είναι πολύ στεγνό ρίχνουμε μια κουταλιά νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να δέσει για 1 ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε σε ομοιόμορφα σουτζουκάκια μικρά ή μεγάλα ανάλογα με τα γούστα μας. Αλευρώνουμε τα σουτζουκάκια και τα δίνουμε χρώμα από όλες τις πλευρές σε ένα τηγάνι με πολύ λίγο λάδι. Μόλις πάρουν χρώμα τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για 10 λεπτά περίπου ανάλογα με το μέγεθος τους. Αν βάλουμε μπούτι κοτόπουλου αφήνουμε 5' λεπτά παραπάνω, αλλά πάλι εξαρτάται από το μέγεθος τους. Γι' αυτό τα κοιτάμε αν έχουν ψηθεί στο εσωτερικό τους.

Για τις αραβικές πίτες, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, εκτός από το νερό που το συμπληρώνουμε λίγο λίγο και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και απαλή ζύμη. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μια ώρα τουλάχιστον.
Μόλις είναι έτοιμη χωρίζουμε σε 4 ίσα μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος του τηγανιού που θα ψήσουμε τις πίτες. Λαδώνουμε το τηγάνι κι αφού κάψει καλά ρίχνουμε μέσα την πίτα και τη γυρνάμε 4 φορές. Μόλις πάρει το πρώτο χρώμα την γυρνάμε να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και γυρνάμε άλλες δύο φορές τις πίτες μέχρι να ψηθούν αλλά να μην ξεραθούν.



Για τη μαγιονέζα, σε ένα μπολ βάζουμε ένα κρόκο αυγού, μια κουταλιά μουστάρδα και  ανακατεύουμε πολύ καλά με το φουέ, σύρμα. Μόλις ανακατευτούν καλά ρίχνουμε κορδόνι το λάδι και ανακατεύουμε διαρκώς. Κοιτάμε η σύσταση της μαγιονέζας να είναι παχύρρευστη και λεία. Χτυπάμε γρήγορα και ελέγχουμε αν το λάδι μας απορροφάται καλά από τον κρόκο. Αν αρχίζει και μπουκώνει το μείγμα σταματάμε να ρίχνουμε λάδι. Διαλύουμε το μέλι με το ξύδι και το λεμόνι, το προσθέτουμε στη μαγιονέζα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Συμπληρώνουμε την κέτσαπ και το Tabasco Chipotle. Ανακατεύουμε καλά και αλατίζουμε στο τέλος όσο χρειαστεί.




Για τις πατάτες που χρησιμοποίησα στη συνταγή, τις έπλυνα καλά, τις έβρασα με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν, τις ξεφλούδισα, τις έκοψα σε ακανόνιστα σχήματα για να είναι πιο τραγανές και τις τέλειωσα στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί στους 200c μέχρι να ροδίσουν καλά. Έδιναν την αίσθηση της τηγανητής πατάτας με λιγότερες θερμίδες.

Τέλος, στήνουμε τις πίτες με τα σουτζουκάκια, τη μαγιονέζα, τη σαλάτα και τα συνοδευτικά της αρεσκείας μας και απολαμβάνουμε με παγωμένες μπύρες και καλή παρέα!

Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου