Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Κινέζικη σπιτική συνταγή για γλυκόξινο χοιρινό με ρύζι, λαχανικά και Tabasco garlic - Sweet and sour pork with rice, vegetables and Tabasco garlic

Γλυκόξινο χοιρινό με ρύζι, λαχανικά και Tabasco garlic - Sweet and sour pork with rice, vegetables and Tabasco garlic
Υλικά για 4-6 άτομα

για τη γλυκόξινη σάλτσα

1 κουταλιά κορν φλάουρ
1 κουταλιά νερό 
2/3 φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι ή ανανά 
1/3 φλυτζανιού ξύδι ρυζιού ή μηλόξυδο 
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη 
2 κουταλιές μέλι 
3 κουταλιές κέτσαπ 
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 
1 κουταλιά σάλτσα σόγιας (χωρίς ζάχαρη) 

για το ρύζι

400γρ ρύζι basmati ή jasmine
750γρ νερό
50γρ αρακά
2 καρότα
2 κουταλιές καλαμπόκι ή 5-6 baby corn κομμένα σε ροδέλες 1 εκ
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 αυγά χτυπημένα
2 κουταλιές soy sauce
1 σκελίδα σκόρδο
100γρ φασολάκια προαιρετικά
100γρ μπαμπού προαιρετικά
ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ
πιπέρι-αλάτι, προσοχή αν η soy sauce είναι πολύ αλμυρή

για το χοιρινό
    400γρ χοιρινό φιλέτο κομμένο σε μικρά ίσα κομματάκια
    2 κουταλιές ψιλοκομμένο τζίντζερ 
    2 κουταλιές Tabasco garlic
    1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι ή ανανά
    ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ
    λίγο αλάτι - πιπέρι 

    Εκτέλεση

    Ψιλοκόβουμε τα καρότα σε κυβάκια μικρά , τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες και το χοιρινό σε ίσα μικρά κομμάτια. Ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε ένα σουρωτήρι. Σε ένα γουδί ή σε πολυκόφτη λιώνουμε το τζίντζερ με το Tabsco μέχρι να γίνει μια πάστα. Μαρινάρουμε το κρέας με την πάστα από τζίντζερ και συμπληρώνουμε λίγο αλάτι.

    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας εκτός από το νερό,το κορν φλάουρ και το φρέσκο κρεμμύδι. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε το κορν φλάουρ αφού το διαλύσουμε πρώτα σε μια κουταλιά νερό κρύο. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Μόλις αρχίσει να κάνει χοντρές φουσκάλες και είναι καλά δεμένη η σάλτσα, ρίχνουμε ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και τη βγάζουμε από τη φωτιά. 
    Σε ένα γουόκ ή σε βαθύ μεγάλο τηγάνι  ρίχνουμε λίγο λάδι, αφού έχει κάψει καλά το σκεύος μας, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε πολύ καλά. Μόλις σοταριστεί καλά και πάρει ελαφρώς χρώμα ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι ή ανανά και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Μόλις σωθεί ο χυμός περιχύνουμε με τη γλυκόξινη σάλτσα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αφαιρούμε σε ένα μπολ.
     Στο γουόκ, αφού το καθαρίσουμε από τη σάλτσα, ρίχνουμε  λίγο λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά μας και τα μπαχαρικά μας καλά, εκτός από τα μπαμπού και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο και το νερό. Μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι , και χαμηλώνομε πάρα πολύ τη φωτιά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σωθεί το νερό. 4 λεπτά πριν το κλείσουμε ρίχνουμε και τα μπαμπού μέσα. Μόλις είναι έτοιμο κλείνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το σκόρδο και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και τα αυγά αφού τα έχουμε χτυπήσει ελαφρώς με το πιρούνι. Ρίχνουμε λίγο, λίγο το αυγό σαν κορδόνι και ανακατεύουμε. Θέλουμε να μαγειρευτεί το αυγό από τη θερμότητα του ρυζιού και να φαίνεται μέσα. Σκεπάζουμε το ρύζι με μια καθαρή πετσέτα για πέντε λεπτά εκτός φωτιάς. Αφρατεύουμε με ένα πιρούνι το ρύζι, περιχύνουμε με τη σάλτσα και το κρέας. Σερβίρουμε αμέσως!

    Καλή όρεξη!

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου