Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Μαροκινή τοματόσουπα με ψητές τομάτες, γλυκό τραχανά και Tabasco - Moroccan spiced roasted tomatoes soup with greek trahana and Tabasco



 Υλικά για 4 άτομα

700γρ-800γρ τομάτες ή τοματίνια ιδανικά Ρόμα
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μέτρια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 κουταλιά μέλι ή 1 κουταλάκι ζάχαρη
1/2 λίτρο νερό ή για έξτρα γεύση ζωμό λαχανικών σπιτικό*
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά Tabasco
2 μέτρια καρότα
1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
1 κουταλάκι σπασμένο κύμινο ή 1/2 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
 1 κουταλάκι κουρκουμά
 1/3 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
 1/4 κουταλάκι κανέλα
100γρ τραχανά ψιλό γλυκό ή λαχανικών
 2 κουταλιές μαϊντανό ή κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο
 αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το σερβίρισμα

Έξτρα Tabasco ή πιπέρι καγιέν και γιαούρτι


Εκτέλεση

Πλένουμε τις τομάτες και τις βυθίζουμε σε βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα, τις αφαιρούμε, τις πλένουμε με κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Τέλος, τις βάζουμε ολόκληρες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αν χρησιμοποιήσουμε τοματίνια δεν τα ξεφλουδίζουμε, τα ψήνουμε ολόκληρα. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και μετά στα 3, καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα τοποθετούμε όλα στο ταψί. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες τα καρότα. Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά καλά τριμμένα, το Tabasco, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι. Ψήνουμε στους 200c μέχρι να πάρουν χρώμα.
 Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τον πελτέ με λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε και τα λαχανικά στην κατσαρόλα, το ζωμό, βράζουμε για ένα 20λεπτο και πολτοποιούμε πολύ καλά με ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο και μετά τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τα λαχανικά μπορούν να σοταριστούν πολύ καλά και να ψηθούν στην κατσαρόλα αλλά το JeanneDome προτείνει να τα χρωματίσουμε στο φούρνο γιατί η γεύση είναι πολύ πιο πλούσια.
Περνάμε τη σούπα από ένα σουρωτήρι με σήτα, και πιέζουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι, να στραγγίξει καλά το μείγμα μας. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή αραιώνουμε με λίγο νερό ή ζωμό. Ρίχνουμε τον τραχανά λίγο λίγο και ανακατεύουμε με ένα φουέτ καλά να μη σβολιάσει η σούπα.


Βράζουμε 10λεπτά μέχρι να δέσει η σούπα καλά, προσθέτουμε το μέλι ή τη ζάχαρη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι. Η σούπα αυτή τρώγεται ζεστή και κρύα.


*για το ζωμό λαχανικών 

1 πράσο - 2 καρότα - 1 σκελίδα σκόρδο - 1 κλωνάρι σέλινο - 10 κοτσάνια μαϊντανού - 2 1/2 λίτρα νερό - 1 φύλλο δάφνης - 5 σπόρους κόλιανδρου - 5 σπόρους μπαχάρι - 10 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε όλα τα λαχανικά για το ζωμό. Τα σοτάρουμε λίγα λίγα σε μια κατσαρόλα μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το νερό κρύο, αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά να μην κοχλάζει και μαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά. Αν αφρίσει ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι, δεν ανακατεύουμε και όταν είναι έτοιμος τον στραγγίζουμε με ένα στραγγιστήρι με σήτα.

Chahia Tayba!






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου