Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Χούμους με αβοκάντο, ρεβύθια και Tabasco Jalapenos σερβιρισμένα με τηγανιτές σαρδέλες σε κρούστα καλαμποκάλευρου - Avocado chick peas hummus with Tabasco jalapenos and fried sardines coated in corn flower

Αγαπάμε πολύ το χούμους και μας αρέσει να το ενισχύουμε με γεύσεις και χρώματα! Το τρώμε σκέτο με λαχανικά ή με ψάρια ένας ιδανικός διατροφικός αλλά και γευστικός συνδυασμός! Εύκολα και γρήγορα!


 Υλικά :

για το χούμους

1 κούπα ρεβύθια ξερά
1 ώριμο αβοκάντο
1 κουταλιά ταχίνι ή φυστικοβούτυρο προαιρετικά
1 κουταλιά Tabasco Jalapenos
1 λάιμ το χυμό του
 ελαιόλαδο-αλάτι - πιπέρι


για τα ψάρια για 4 άτομα

20 σαρδέλες
100γρ καλαμποκάλευρο
1 λεμόνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 ηλιέλαιο
αλάτι-πιπέρι

για το σερβίρισμα

τοματίνια, φρέσκα κρεμμυδάκια, φέτες αβοκάντο, κόλιανδρο ή μαϊντανό και πικάντικα ρεβύθια
ελαιόλαδο και λίγο λάιμ


Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια και τα αφήνουμε να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ με μισό κουταλάκι αλάτι. Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Κρατάμε μερικά ρεβύθια για το σερβίρισμα προαιρετικά. Θέλουμε να τα πολτοποιήσουμε γι'αυτό θέλουμε να είναι πολύ μαλακά, να λιώνουν. Μόλις είναι έτοιμα τα πολτοποιούμε με μπίμερ, ή σε πολυκοπτικό μηχάνημα ή σε thermomix. Καθώς πολτοποιούμε αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λαίμ, το ταχίνι, το Tabasco και το ελαιόλαδο σταδιακά.

Μόλις έχει μαλακώσει ρίχνουμε ψιλοκομμένο το αβοκάντο, το οποίο πρέπει να είναι ώριμο και μαλακό, και συνεχίζουμε να πολτοποιούμε. Κρατάμε 3-4 λεπτές φετούλες από το αβοκάντο για το σερβίρισμα. Ελαιόλαδο θα χρειαστεί περίπου 4 κουταλιές αλλά το βλέπουμε στην υφή του και προσθέτουμε ή αφαιρούμε. Το ρίχνουμε σταδιακά για να απορροφηθεί σωστά. Για ιδανικά βελούδινο αποτέλεσμα περνάμε από μια ένα στραγγιστήρι με σήτα. Εγώ το προτιμώ να έχει μια πιο robust υφή και όχι τελείως λεία. Αν θέλουμε πικάντικα ρεβύθια για το σερβίρισμα, αυτά που κρατήσαμε όταν τα βράσαμε τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε πάπρικα γλυκιά, πιπέρι καγιέν και σβήνουμε με λίγο λάιμ ή λεμόνι. Σερβίρουμε με τοματίνια κομμένα στη μέση, φρέσκο κρεμμυδάκι, φέτες αβοκάντο, κόλιανδρο ή μαϊντανό, τα ρεβύθια, ελαιόλαδο και λάιμ.


Ξεκοκαλίζουμε τα ψάρια, προσεκτικά με ένα μικρό μαχαιράκι να βγάλουμε τη ραχοκοκαλιά, τα ξεπλένουμε καλά , τα στραγγίζουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα περνάμε από το καλαμποκάλευρο και τα τηγανίζουμε σε τηγάνι στο λάδι. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά τα γυρνάμε από την άλλη και τα σβήνουμε με χυμό λεμονιού μόλις πάρουν χρώμα. Αν δεν τα θέλουμε τηγανιτά κάνουμε την ίδια διαδικασία αλλά τα απλώνουμε αφού τα αλατοπιπερώσουμε και τα περάσουμε στο καλαμποκάλευρο, σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί τα λαδώνουμε με ελαιόλαδο καλά και τα ψήνουμε στους 200c στον αέρα μέχρι να γίνουν τραγανά αλλά να μην παραψηθούν.
Σερβίρουμε το χούμους με τα ψάρια και στολίζουμε με τοματίνια, φρέσκα κρεμμυδάκια, φέτες αβοκάντο, πικάντικα ρεβύθια, λάιμ, λίγο ελαιόλαδο και κόλιαντρο ή μαϊντανό.


Κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς και απολαύστε το!

Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου