Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ρύζι basmati σε καπνιστό μαύρο τσάι κανέλας με cranberries και ρόδι; Χοιρινό φιλέτο πανέ με αλμυρά φυστίκια; Λάχανο σιγομαγειρεμένο με πιπεριές Φλωρίνης και αστεροειδή γλυκάνισο; - Basmati rice cooked in smoked cinammon black tea, cranberries and pomegranate seeds, pork filet in peanuts coating, slowcooked cabbage with sweet red peppers and star anise

Η νικητήρια συνταγή μας είναι ένα αφιέρωμα στην μοναδική Tabasco Chipotle με τρεις ιδιαίτερες και πολύ νόστιμες συνταγές. Ευχαριστώ πολύ όσους με στήριξαν στα βραβεία του Βήμαgourmet και κέρδισα το βραβείο κοινού. Ευχαριστώ το Bήμαgourmet και την Tabasco Greece ήταν ένα πολύ όμορφο γευστικό και δημιουργικό ταξίδι.


Υλικά για 4 άτομα

για τη σαλάτα λάχανο

500γρ λάχανο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
4 κρεμμύδια μεσαία
1/2 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
2 πιπεριές Φλωρίνης
1 κλωνάρι σέλινο ή μισό σέλερι
1 κουταλιά σούπας Tabasco Chipotle
1 κουταλιά σάλτσα σόγιας
1/2 κουταλάκι σησαμέλαιο
1 κουταλιά σουσάμι
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
Αλάτι-πιπέρι

για το χοιρινό πανέ με αλμυρά φιστίκια

600γρ ψαρονέφρι*
100γρ αλεύρι
300γρ φιστίκια αλμυρά
50γρ φρυγανιά
1 αυγό
1 κουταλιά γάλα
1 κουταλιά Tabasco Chipotle
αλάτι- πιπέρι
λίγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 * μπορούμε να επιλέξουμε χοιρινό σνίτσελ για οικονομία

 για το ρύζι

200γρ ρύζι basmati
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές μαύρο τσάι καπνιστό με κανέλα*
400γρ νερό
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές λιναρόσπορο σπασμένο προαιρετικά
1 κουταλιά Tabasco Chipotle
1/2 κουταλάκι κανέλα Κεϊλάνης
100γρ cranberries με ρόδι
αλάτι-πιπέρι

* χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε τσάι με αρώματα κανέλας ή εσπεριδοειδών καλής ποιότητας

Εκτέλεση

για το ρύζι

Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το τσάι. Αφήνουμε τα προτεινόμενα λεπτά για να γίνει η εκχύλιση του τσαγιού και το στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το basmati και το γυαλίζουμε καλά. Το ρύζι πρέπει πάντα να είναι καλά πλυμένο και στραγγισμένο. Αφού το γυαλίσουμε για μερικά λεπτά στο λάδι, ρίχνουμε το τσάι, τα cranberries, την κανέλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά αλατίζουμε και καπακώνουμε.


 Όταν έχει απορροφήσει όλα τα υγρά, τραβάμε από τη φωτιά ρίχνουμε το Tabasco και τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύουμε ελαφρώς, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε δέκα λεπτά. Πριν το σερβίρισμα αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τον λιναρόσπορο.

για τη ζεστή σαλάτα λάχανο

Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε στις συνταγές. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, τις πιπεριές σε ίσες, λεπτές λωρίδες, ψιλοκόβουμε το λάχανο, το σέλινο και το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε, αλατίζουμε ελαφρώς και κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια.


Σιγομαγειρεύουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν πολύ  καλά. Ανακατεύουμε διαρκώς να μην καούν. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμα ρίχνουμε τις πιπεριές. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μαλακώσουν κι αυτές.


Προσθέτουμε το λάχανο, το σκόρδο, το σέλινο, τον αστεροειδή γλυκάνισο και συνεχίζουμε τη διαδικασία. Ανακατεύουμε να μαλακώσουν κι αυτά.


Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύδι, το λεμόνι, τη σόγια, το σησαμέλαιο, το σουσάμι και το Tabasco. Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία με κλειστό καπάκι και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να μελώσουν.

για το χοιρινό πανέ 

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε ίσα μέρη περίπου 4 εκατοστά πάχος περίπου. Τυλίγουμε μια επιφάνεια κοπής με μεμβράνη τοποθετούμε τις φέτες από το ψαρονέφρι με κενά μεταξύ τους και τυλίγουμε πάλι με μεμβράνη. Με τον μπάτη ή με τον πλάστη ανοίγουμε τις φέτες από το ψαρονέφρι μέχρι να γίνουν πάρα πολύ λεπτά 1-1,5 εκατοστά. Αν επιλέξουμε χοιρινό σνίτσελ δεν κάνουμε αυτή τη διαδικασία γιατί είναι ήδη λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Δεν βάζουμε πολύ αλάτι λόγω της αλμυρότητας των φιστικιών.


 Σε τρία μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αυγό με το γάλα και Tabasco Chipotle. Τέλος, θρυμματίζουμε τελείως τα φιστίκια και ανακατεύουμε με τη φρυγανιά. Περνάμε το κρέας από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από το φιστίκι.


Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 εκατοστά ηλιέλαιο περίπου. Μόλις κάψει ρίχνουμε το κρέας αλλά χωρίς να μπουκώσουμε το τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μόλις πάρουν χρώμα τα γυρνάμε μέχρι να χρωματιστούν και από την άλλη πλευρά. Αφήνουμε μερικά λεπτά να σταθούν και αν θέλουμε το κόβουμε σε ομοιόμορφες λωρίδες. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε! Καλή όρεξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου