Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Κοτόπουλο με πατάτες και σάλτσα του Δράκουλα - Chicken and potatoes covered in Dracula's sauce - Chez Jeanne


Μια παιχνιδιάρικη ονομασία για μια σάλτσα που θυμίζει τα αγαπημένα 'δρακουλίνια' και είναι αρκετά πικάντικη. Εγώ την προτιμώ και ιδιαίτερα καυτερή αλλά αυτό είναι προαιρετικό.

Υλικά για 4 άτομα

για το κοτόπουλο και τις πατάτες

4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
6 πατάτες μεσαίες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 λεμόνι
λίγο θυμάρι και ρίγανη, φρέσκα ή αποξηραμένα
αλάτι-πιπέρι

για την κατακόκκινη σάλτσα του Δράκουλα

300γρ χυμό τομάτας
1 κουταλιά γεμάτη πελτέ τομάτας
1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα
1/2 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό σε σκόνη
1 σκόρδο πολτοποιημένο
2 κουταλιές κέτσαπ
50ml χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά ξύδι ρυζιού, μηλόξιδο ή λευκό
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια για το σερβίρισμα

Προαιρετικά για πιο καυτερή σάλτσα

1 κοφτό κουταλάκι πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι chili sauce ή sweet chili sauce
1 κουταλάκι smoked chipotle sauce

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά, τις κόβουμε σε κυβάκια 2x2εκ περίπου, τοποθετούμε σε ταψί αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, λαδώνουμε και τα φιλέτα κοτόπουλου. Τοποθετούμε επάνω από τις πατάτες, ρίχνουμε χυμό λεμονιού και τα μυρωδικά μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200c, βάζουμε μέσα το ταψί και χαμηλώνουμε στους 180c για 20-25 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε να είναι ψημένα όταν τα βγάλουμε, αν είναι πολύ μεγάλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά με τον πελτέ τομάτας. Τον γυαλίζουμε καλά για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε και το σκόρδο. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το ξύδι. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και αφήνουμε να μελώσει για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και αλατίζουμε στο τέλος. Ελέγχουμε την οξύτητα της σάλτσας που εξαρτάται από τα υλικά μας. Αν βγει πολύ όξινη προσθέτουμε λίγη ακόμα ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσει και να δέσει καλά.
Βγάζουμε τα φιλέτα από το φούρνο και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά μέσα στη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρουμε τα φιλέτα με τις πατάτες, μπόλικη πεντανόστιμη σάλτσα και με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Σερβίρουμε με παγωμένες μπύρες! Ιδανικά μεξικάνικες που ταιριάζουν απόλυτα με τις καυτερές και πικάντικες γεύσεις.
Η σάλτσα αυτή ταιριάζει πολύ και σε άλλα πιάτα όπως με μπιφτεκάκια, ψαροκεφτέδες, λουκάνικα, χοιρινό και σε σκέτες πατάτες τηγανητές κλασικές ή χοντροκομμένες με τη φλούδα ως ένα πικάντικο και παιχνιδιάρικο ντιπάκι.

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου