Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Κάρυ με ρεβίθια, σπανάκι και γάλα καρύδας - Spinach, chickpeas and coconut milk curry - Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

1 φλιτζάνι ρεβίθια ξερά
1/2 κιλό σπανάκι ή 1 σακουλάκι σπανάκι baby
400ml γάλα καρύδας
1 κουταλιά μεγάλη πελτέ τομάτας
100ml χυμό τομάτας
2 κρεμμύδια μεσαία
2 σκελίδες σκόρδο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
3 καρότα
1/3 ματσάκι μαϊντανού ή κόλιανδρου
1 κουταλιά τζίντζερ φρέσκο τριμμένο ή 1/2 κουταλάκι ξερό
1 λεμόνι ή λάιμ το χυμό του
3 κουταλιές λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
αλάτι- πιπέρι

για το ρύζι

300γρ ρύζι basmati ή jasmine
550ml νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

για τα μπαχαρικά θα χρησιμοποιήσετε:

1 κουταλιά κάρυ και 1 κουρκουμά

ή ιδανικά

1 κουταλάκι κύμινο κόκκους
1 κουταλιά κουρκουμά
1/2 κουταλάκι καγιέν πιπέρι
1/2 κουταλάκι σπόρους πιπεριάς μπούκοβο ή τσίλι ή 1 πιπεριά τσίλι προαιρετικά
1 κουταλιά κόλιανδρο κόκκους
1/3 κουταλάκι κανέλα Κεϊλάνης

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε για μια ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην διαλυθούν. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το αλλάζουμε πολλά νερά και κόβουμε τις ρίζες τους. Το βυθίζουμε σε νερό που βράζει για μερικά λεπτά 3-4 λεπτά. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη. Αν χρησιμοποιήσουμε baby σπανάκι δεν κάνουμε αυτή τη διαδικασία απλά το πλένουμε και το στραγγίζουμε.
Ψίλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ροδέλες, κρατάμε ξεχωριστά το λευκό από το πράσινο μέρος. Ψιλοκόβουμε τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό. Κόβουμε σε ροδέλες λεπτές και το σκόρδο. Τρίβουμε το τζίντζερ και πολτοποιούμε τα μπαχαρικά μας, αν δεν χρησιμοποιήσουμε το έτοιμο κάρυ.


Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αλατίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι για να μαγειρευτεί γρήγορα και ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε το μείγμα των μπαχαρικών και τα σοτάρουμε και αυτά. 3-4 λεπτά μετά ρίχνουμε και τον πελτέ σοτάρουμε να γλυκάνει. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, το σκόρδο ανακατεύουμε μερικά λεπτά και ρίχνουμε τη σάλτσα τομάτας. Συμπληρώνουμε μισό φλιτζάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Μόλις δέσει προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το τζίντζερ και το λευκό μέρος από κρεμμυδάκι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα να δέσει η σάλτσα και προς το τέλος προσθέτουμε το σπανάκι να βράσει 3-4 λεπτά.
Πλένουμε πολύ καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο λάδι καρύδας και σοτάρουμε το ρύζι. Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε να απορροφήσει το νερό. Μόλις το απορροφήσει τραβάμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά περίπου. Αφρατεύουμε με το πιρούνι πριν σερβίρουμε.
Πριν σερβίρουμε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού ή λάιμ στο κάρυ μας και σερβίρουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό ή κόλιανδρο και το ρύζι!

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου