Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Μοσχαράκι με βελούδινη σάλτσα τομάτας και γραβιέρα Κρήτης - Veal in velvety tomato sauce and cretan graviera cheese


Υλικά για 4 άτομα

700γρ κρέας μοσχαρίσιο για κατσαρόλα της αρεσκείας σας
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 καρότα
200ml κόκκινο κρασί ιδανικά το ίδιο με το οποίο θα συνοδεύσουμε το πιάτο μας
2 δαφνόφυλλα
10 κόκκους μπαχάρι
10 κόκκους πιπέρι μαύρο
2 κλωνάρια σέλινο
1 κουταλάκι θυμάρι ξερό και 7-8 κλωναράκια φρέσκο
10 κοτσάνια μαϊντανού
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά μεγάλη πελτέ τομάτας
300γρ σάλτσα τομάτας
1 κουταλιά βούτυρο προαιρετικά
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και χρωματίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε και χρωματίζουμε τα λαχανικά μας αφού τα έχουμε πλύνει καλά και χοντροκόψει. Μόλις γυαλίσουν καλά κι έχουν πάρει χρώμα σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το κρέας. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό να καλύψει το κρέας δύο δάχτυλα περίπου. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλάτι, το φρέσκο θυμάρι, το βούτυρο και τις σάλτσες τομάτας. Αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά.
Μόλις είναι έτοιμο, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε πολύ λίγο λάδι και σοτάρουμε τον πελτέ να γλυκάνει. Ρίχνουμε τη σάλτσα και βράζουμε μερικά λεπτά να φύγουν τα πολλά υγρά. Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε το κρέας, και περνάμε το ζωμό με τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ να λιώσουν καλά. Τα περνάμε από στραγγιστήρι σήτα, πιέζοντας πολύ καλά με μια κουτάλα το μείγμα να πάρουμε όσο πιο πολύ ζουμί και πολτό μπορούμε. Τη διαδικασία του στραγγίσματος την κάνουμε απευθείας μέσα στη σάλτσα. Πετάμε τα λαχανικά που έχουν μείνει μέσα στο στραγγιστήρι. Βράζουμε τη σάλτσα μαζί με το ζωμό μερικά λεπτά, ρίχνουμε στο ταψί και αλατίζουμε.
Βάζουμε στο φούρνο στους 180c και ψήνουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Γυρνάμε το κρέας να μη στεγνώσει από καμιά πλευρά. Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε από το φούρνο, προσθέτουμε το φρέσκο θυμάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το βούτυρο, ανακατεύουμε κι αφήνουμε μερικά λεπτά να πέσει η πολύ δυνατή θερμοκρασία του.
Σερβίρουμε με γραβιέρα Κρήτης. Το τυρί μπορούμε να το προσθέσουμε τριμμένο επάνω από το κρέας τα τελευταία πέντε λεπτά ψησίματος για να λιώσει, ανάλογα με την προτίμηση μας.
Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας, έχω δώσει σε πολλές συνταγές μου τη συνταγή, ή πατάτες τηγανιτές, με χοντρό μακαρόνι, παπαρδέλες ή ριγκατόνι.


Επιλογή ποτού

Κόκκινο κρασί

Ξινόμαυρο Νάουσας
Ραψάνη
Bourgogne
Merlot

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου