Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Κριθαρότο λαχανικών με κουρκουμά, κύμινο, πάπρικα και φέτα - Creamy orzo with veggies, turmeric, cumin, paprika and feta - Chez Jeanne

Κριθαρότο λαχανικών - All rights reserved
 Jeannedome

 Υλικά για 4 άτομα

500γρ κριθαράκι
1 κρεμμύδι
1 μελιτζάνα
1 κολοκυθάκι
1 πιπεριά κόκκινη
1 πράσινη
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 κουταλιά κουρκουμά
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλιά πάπρικα γλυκιά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ρίγανη
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι
200γρ φέτα

για το ζωμό

2 καρότα
1 κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλινο
μερικά κλωνάρια μαϊντανό
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά κόλιανδρο σε κόκκους
4-5 κόκκους μπαχάρι
μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι προαιρετικά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά θυμάρι
2 λίτρα νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά όλα τα λαχανικά. Παίρνουμε τα λαχανικά για το ζωμό και τα χοντροκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά. Τα ιδρώνουμε στο λάδι για μερικά λεπτά και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να κοχλάζει για 30 ώρα. Στραγγίζουμε και κρατάμε το ζωμό.
Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Έχουμε ψιλοκόψει όλα τα υλικά μας σε μικρό καρέ. Ιδρώνουμε καλά το κρεμμύδι, και ρίχνουμε μέσα τις μελιτζάνες, μετά τα κολοκυθάκια και τέλος, τις πιπεριές με τα μπαχαρικά. Όσο πιο πολύ χρώμα δώσουμε στα υλικά μας τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό μας. Μαγειρεύουμε σε δυνατή προς μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και πάλι μερικά λεπτά.Τέλος ρίχνουμε το ζωμό σταδιακά, με βαθιά κουτάλα σούπας, κουταλιά κουταλιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι και να δέσει το φαγητό μας. Τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη φρέσκια ή ξερή και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένη φέτα, λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο πιπέρι.

Υ.Γ. Στις φωτογραφίες το κριθαρότο είναι πολύ κρεμώδες και αυτό οφείλεται στο ότι χρησιμοποίησα κολοκυθάκια που είχαν αλευρωθεί ελαφρώς. Όποιος επιθυμεί το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να προσθέσει ένα κουταλάκι αλεύρι στο στάδιο που δίνουμε χρώμα στα λαχανικά μας. Απλά το αλεύρι θα καθυστερήσει λίγο τον βρασμό του φαγητού και θα πάρει περισσότερο χρόνο να γίνει.

Κριθαρότο λαχανικών - All rights reserved Jeannedome
Πρόταση ποτού

Ροζέ κρασί
ξινόμαυρο

Κόκκινο κρασί
Κρητικός
Chianti


Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου