Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τάρτα με ολόκληρες φράουλες - Tart with whole strawberries - Chez Jeanne



Υλικά

250γρ αλεύρι
125γρ βούτυρο
100γρ άχνη ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας, ή μια βανιλίνη ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα
1 κρόκο αυγού
μια πρέζα αλάτι
λίγο γάλα εάν χρειαστεί
1/2 κιλό φράουλες
1 κουταλιά κορν φλάουρ
150γρ ζάχαρη κρυσταλλική






Εκτέλεση

Κόβουμε το βούτυρο, κρύο από το ψυγείο, σε κυβάκια, και το ενσωματώνουμε με το αλεύρι. Τρίβοντάς τα με τα δάκτυλά μας μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη υφή σαν βρεγμένη άμμο. Ρίχνουμε την άχνη κοσκινισμένη, τη βανίλια και τον κρόκο. Ενσωματώνουμε καλά, ζυμώνοντας. Αν έχουμε κουζινομηχανή τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Πρέπει να γίνει γρήγορα η διαδικασία αυτή να μην λιώσει εντελώς το βούτυρο. Αν δεν δένει η ζύμη ρίχνουμε ελάχιστο γάλα. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Κρατάμε λίγο από τη ζύμη για να την τρίψουμε από πάνω.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη με τον πλάστη, αν θέλουμε χρησιμοποιούμε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού και ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα. Δίνουμε το σχήμα της φόρμας μας και την τοποθετούμε στην φόρμα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι καλά όλη την επιφάνεια, και πασπαλίζουμε το κορν φλάουρ να καλύψει όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τις φράουλες και τις κόβουμε στη μέση. Τις στρώνουμε επάνω στη ζύμη ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη τρίβουμε τη ζύμη που έχουμε κρατήσει από πάνω, σαν ψίχουλα.

 Ψήνουμε στους 160c για 45 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα η τάρτα και να ψηθεί καλά από κάτω. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει, ιδανικά επάνω σε σχάρα. Πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε!


Καλή απόλαυση!




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου