Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Κοτόπουλο ψημένο σε κουτάκι μπύρας, με μουστάρδα Dijon, πράσινο πιπέρι, μέλι, θυμάρι, πατάτες λεμονάτες και σάλτσα - Chicken baked on a beer can, marinated with Dijon mustard, green pepper, honey, thyme, lemony potatoes and gravy- Chez Jeanne



Υλικά για 5 άτομα

για το κοτόπουλο

1 κοτόπουλο
3 κουταλιές Dijon μουστάρδα
1 κουταλιά πράσινο πιπέρι σε κόκκους
2 κουταλιές θυμάρι αποξηραμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές μέλι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτάκι μπύρας (μισογεμάτο)
αλάτι
πιπέρι

για τις πατάτες

12-15 ανάλογα το μέγεθος
1 1/2 λεμόνι το χυμό του
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο
μερικά μπουκετάκια κουνουπίδι προαιρετικά
αλάτι- πιπέρι

για την σάλτσα

1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά αλεύρι
1/2 κουτάκι μπύρας που περισσεύει
τα υγρά του ταψιού και τα υγρά από το κουτάκι μπύρας

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά το κοτόπουλο από περιττά κομμάτια όπως τα άκρα των φτερών, πούπουλα αλλά και τον πισινό του. Αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα κι έξω το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο μείγμα για τη μαρινάδα κοτόπουλου εκτός τη μπύρα, το μέλι και το σκόρδο. Αδειάζουμε το μισό κουτάκι μπύρας και κρατάμε το περίσσευμα για αργότερα. Μέσα στο κουτάκι ρίχνουμε τη σκελίδα με το σκόρδο. Τυλίγουμε το κουτάκι με αλουμινόχαρτο αφήνοντας μόνο το στόμιο ανοιχτό. Αλείφουμε καλά το κοτόπουλο με τη μαρινάδα εσωτερικά και εξωτερικά. Το τοποθετούμε όρθιο επάνω στο κουτάκι μπύρας στη μέση του ταψιού καλύπτοντας το επάνω μέρος του μέχρι κάτω από τα φτερά με αλουμινόχαρτο για να μην καεί το επάνω μέρος και το κάτω μείνει άψητο.

Καθαρίζουμε καλά τις πατάτες και τις χαράσουμε μέχρι τα τρία τέταρτα αφήνοντας το ένα τέταρτο χωρίς να το κόψουμε για να μην ανοίξουν τελείως. Τις αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά και εσωτερικά. Χτυπάμε το λάδι με το χυμό λεμονιού, το θυμάρι και το σκόρδο ψιλοκομμένο και περιχύνουμε τις πατάτες και τις ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το μείγμα. Αν θέλουμε τα τελευταία 20΄ λεπτά ψησίματος προσθέτουμε και μερικά μπουκετάκια κουνουπιδιού.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200c για 20' λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180c για άλλη μια ώρα περίπου ανάλογα με το μέγεθος του κοτόπουλου. Υπολογίζουμε περίπου 50' λεπτά με μια ώρα ψησίματος στους 180c ανά κιλό κοτόπουλου. Αλλά λόγω δυναμικής φούρνου πρέπει πάντα να ελέγχουμε αν έχει ψηθεί σωστά. 25' λεπτά πριν το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, 20' λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το κουνουπίδι και ανακατεύουμε να πάρει γεύση κι αυτό. Τα τελευταία δέκα λεπτά αλείφουμε με μέλι το κοτόπουλο να καραμελώσει.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε το κοτόπουλο από την μπύρα και το σκεπάζουμε για 10-15 λεπτά με αλουμινόχαρτο. Σε ένα τηγάνι βαθύ, ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο, μόλις λιώσει μια κουταλιά αλεύρι, ανακατεύουμε για μερικά λεπτά με το σύρμα και προσθέτουμε τη μπύρα από το κουτάκι , αλλά και αυτή που περίσσεψε. Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι τα υγρά του ταψιού και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλατοπίπερο όταν δέσει πριν τη σερβίρουμε.

Σερβίρουμε το πιάτο αυτό το κοτόπουλο με τις πατάτες και τη σάλτσα μαζί με πράσινη σαλάτα.


Πρόταση ποτού

Παγωμένες μπύρες

Ιδανικά Weiss


Καλή απόλαυση!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου