Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Easy 6 - Αγκινάρες alla romana - Artichokes alla romana or alla giudia


Υλικά για 4 αγκινάρες

4 αγκινάρες φρέσκες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 ματσάκι δυόσμο
1 φλιτζάνι τρίμμα μπαγιάτικου ψωμιού
1 λεμόνι το ξύσμα και το χυμό του

Βασικά υλικά

4 κουταλιές ελαιόλαδο
250 γρ νερό ή ζωμό λαχανικών
αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις αγκινάρες, τρίβουμε τα χέρια μας με χυμό λεμονιού να μη μαυρίσουν. κόβουμε το επάνω μέρος τους που είναι σαν αγκάθια και αφαιρούμε όλα τα σκληρά εξωτερικά φύλλα, κρατάμε τα φύλλα που είναι τρυφερά. Στις πράσινες αγκινάρες είναι ανοιχτό πράσινο και κίτρινο. Γι' αυτή τη συνταγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση οι αγκινάρες να είναι φρέσκες και τρυφερές, οι μοβ αγκινάρες είναι πιο τρυφερές και ταιριάζουν στη συνταγή αυτή. Με ένα κουτάλι καθαρίζουμε το κέντρο τους που είναι σαν χνούδι. Καθαρίζουμε και το κοτσάνι τους μέχρι ώσπου να είναι τρυφερό, και εξωτερικά. Τέλος, καθαρίζουμε τα υπολείμματα από το κομμένα φύλλα στο κάτω μέρος της αγκινάρας με ένα μαχαίρι. Τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τρίμμα με το δυόσμο, το σκόρδο, το ξύσμα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνουμε ανάμεσα στα φύλλα και εξωτερικά τις αγκινάρες. Γεμίζουμε τις αγκινάρες με το τρίμμα τόσο στο κέντρο αλλά και ανάμεσα στα φύλλα τους. Όσοι αποφεύγουν τη γλουτένη και τους υδατάνθρακες μπορούν να αποφύγουν το τρίμμα ψωμιού και να κάνουν ένα μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά μόνο, ακολουθώντας όλα τα υπόλοιπα στάδια της συνταγής.
Σε μια κατσαρόλα μικρή όπου να χωράνε ίσα ίσα οι αγκινάρες, ρίχνουμε λάδι, τις τοποθετούμε όρθιες προς την πλευρά με τη γέμιση δηλαδή στον πάτο, ρίχνουμε το νερό ή έναν σπιτικό ζωμό λαχανικών, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες, περίπου 30' με 45' ανάλογα. Σβήνουμε με λίγο χυμό λεμονιού προαιρετικά και απολαμβάνουμε!



Πρόταση ποτού

Λευκό κρασί

Pinot Grigio
Grechetto


Καλή απόλαυση!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου